Demanti

Demant na tekst novinara Ž. Domazet, objavljen u listu Glas Srpske 12. 04. 2012. godine

12.4.2012

U listu „Glas Srpske“, izdanje za četvrtak 12.04.2012. godine, objavljen je tekst pod naslovom: „Nezakonita odluka o prodaji oružja“, sa nadnaslovom: „Skandalozan potez ministra odbrane BiH Muhameda Ibrahimovića“ u kome autor teksta, Željka Domazet, iznosi niz netačnih i tendencioznih navoda o postupanju Ministarstva odbrane BiH u vezi rješavanja viškova naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava.

U listu „Glas Srpske“, izdanje za četvrtak 12.04.2012. godine, objavljen je tekst pod naslovom: „Nezakonita odluka o prodaji oružja“, sa nadnaslovom: „Skandalozan potez ministra odbrane BiH Muhameda Ibrahimovića“ u kome autor teksta, Željka Domazet, iznosi niz netačnih i tendencioznih navoda o postupanju Ministarstva odbrane BiH u vezi rješavanja viškova naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava.

- U uvodnom dijelu ovog teksta naveden je pogrešan naziv odluke ministra odbrane. Činjenica je da je Ministar odbrane BiH, 02. 04. 2012. godine donio Odluku o rješavanju viškova pokretne vojne imovine u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH, a ne kako se u tekstu navodi: „Odluku o prodaji viškova naoružanja, čime je direktno prekršilo procedure prema kojima o tome odlučuje Predsjedništvo BiH ....“

Ova odluka je donijeta u cilju preciziranja radnji, postupaka i obaveza stručnih službi Ministarstva odbrane BiH, komandi i jedinica Oružanih snaga BiH u procesu rješavanja viškova pokretne vojne imovine u narednom periodu do konačnog rješenja ovog pitanja. Ista je donijeta na osnovu Sporazuma o konačnom raspolaganju svim pravima i obavezama na pokretnoj imovini koja će i dalje služiti za potrebe odbrane potpisanog 27. marta 2008. godine u Doboju od strane predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i predsjednika vlada Republike Srpske i Federacije BiH, te Odluke Predsjedništva BiH od 10. juna 2009. godine o načinu rješavanja viškova naoružanja i vojne opreme.

(Ovom Predsjedničkom odlukom su definisana tri načina rješavanja viškova i to prodaja, uništenje i doniranje. Iz odluke Predsjedništva BiH je jasno da je prodaja osnovni način rješavanja viška. U Sporazumu je regulisano da se dobit od prodaje nakon podmirenja troškova prodaje dijeli u omjeru 20 % Ministarstvu odbrane BiH i 80% vladi entiteta iz čijeg je porijekla sredstvo).

- Obzirom da Ministarstvo odbrane BiH još uvijek nije donijelo konačnu odluku o načinu prodaje viškova, poštojući zakonsku proceduru iz ove oblasti, obratilo se za pravni stav i mišljenje Ministarstvu pravde BiH o dva predložena modela prodaje sredstava. Ministarstvo pravde BiH se oglasilo nenadležnim po ovim pitanjima i sugerisalo traženje mišljenja i stava Ministarstva spoljnje trgovine i ekonomskih odnosa BiH, a ne kako se u tekstu navodi ...“ da MO i OS BiH ne mogu vršiti prodju viška naoružanja, vojne opreme i minsko-eksplozivnih sredstava, kao ni sekundarnih sirovina nastalim procesom delaboracije:“

Naime, rješavanje viškova naoružanja i vojne opreme predstavlja kontinuirani proces koji traje duži vremenski period i koji je javan i transparentan, a što potvrđuje i činjenica o postojanju Komisije za provođenje postupka rješavanja viškova pokretne vojne imovine sastavljena od šest članova iz Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH (po dva člana Komisije su iz svakog konstitutivnog naroda) i dva člana – predstavnika vlada entiteta. Komisijom trenutno predsjedava brigadni general Mirko Tepšić i Komisija je jednoglasno usvojila i predložila Plan rješavanja viškova pokretne vojne imovine u narednom periodu koji je usaglašen sa ključnim menadžmentom Ministarstva odbrane BiH i odobren od strane Ministra.

U navedenom tekstu se nepotrebno problematizuje i dodjela sredstava institucijama Brčko distrikta.

Shodno planu rješavanja i odluci Predsjedništva BiH, Ministarstvo odbrane BiH je odlučilo da pruži mogućnost policijama entiteta, pravosudnim policijama, bezbjednosnim agencijama na državnom niovu i muzejima u BiH da dostave svoje zahtjeve za donacijom sredstava iz viška. Na osnovu prikupljenih zahtjeva sačiniće se prijedlog prema Predsjednštvu BiH o dodjeli donacija navedenih sredstava. U sklopu navedenog, ponuđena je ista mogućnost policiji Brčko distrikta i pravosudnoj policiji Brčko distrikta. (Policijske i druge bezbjednosne agencije mogu tražiti samo sredstva koja su predviđena materijalnom formacijom istih, a sredstva koja se dodijele muzejima će prethdono biti demilitarizovana po propisanoj proceduri za muzejske eksponate).

U interesu pravilnog i istinitog informisanja javnosti o pitanjima rješavanja viškova naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH očekujemo da ćete ovaj demant na navedeni članak objaviti u cijelosti.

Ured za odnose sa javnošću
Uma Sinanović