Demanti

Demantiji na tekstove novinara M. Aščića objavljeni u listu Dnevni avaz pod naslovima: „Komandant medicinske sestre tjera da stražare“ (08.06.) i „U Butilama gore nego u Gvantanamu“ (15.06.).

26.6.2012

U Dnevnom avazu, izdanje za petak 08.06. i 15.06. 2012. godine, objavljeni su tekstovi novinara M. Aščića, pod naslovima: „Komandant medicinske sestre tjera da stražare“ (08.06.) i „U Butilama gore nego u Gvantanamu“ (15.06.).

U Dnevnom avazu, izdanje za petak 08.06. i 15.06. 2012. godine, objavljeni su tekstovi novinara M. Aščića, pod naslovima: „Komandant medicinske sestre tjera da stražare“ (08.06.) i „U Butilama gore nego u Gvantanamu“ (15.06.).

Podacima koje dostavljamo u nastavku teksta, demantujemo konstatacije ovog novinara za koje navodi da su „tvrdnje jednog od oficira u Butilama“ i „saznanja Avaza“ i smatramo ih proizvoljnim i tendencioznim, sa dosta elemenata koji se mogu dovesti u vezu sa članovima: 3, 4, 4a, i 8, a suprotno članovima 5. i 13. Kodeksa za štampu Bosne i Hercegovine.
Stoga, koristeći mogućnost iz člana 16. Kodeksa, a radi istinitog informisanja javnosti u nastavku Vam za objavu nudimo tekst sa tačnim konstatacijama do kojih se došlo nakon provjere navoda objavljenih u gore navedenim tekstovima Dnevnog avaza.

„U novinama Dnevni avaz, izdanje od 08.06. i 15.06.2012.godine, objavljeni su članci u kojima se neprofesionalno i parcijalno prezentuje situacija u kojoj se medicinsko osoblje upućuje na izvršenje stražarske službe, a kao odgovorno lice navodi se brigadir Predrag Mijić, komandant Glavne logističke baze.

Oružane snage su shodno navedenoj situaciji i zahtjevima vojnog povjerenika formirale Komisiju sa zadatkom da se ustanovi stvarna situacija te predlože mjere i rješenja.
Komisija je ustanovila da se nijednim zakonskim, podzakonskim aktom ili međunarodnim pravnim aktom, koji se direktno ili indirektno primjenjuje u navedenoj problematici, ne propisuju ograničenja za vršenje čuvarske ili stražarske službe kao ni mogućnost oslobađanja pojedinih kategorija profesionalnih vojnih lica od nošenja naoružanja. Odredbe Ženevske konvencije (iz 1949. godine) takođe decidno tretiraju ovu tematiku.

Ustanovljeno je, takođe, da su lica koja su određena za stražarsku službu (navedena u novinskom izdanju) osposobljena za izvršavanje zadataka osiguranja objekata, tehničko-materijalnih sredstava i ljudstva u OS, što navodi na to da su ista mogla biti angažovana na takvim zadacima.

Težeći detaljnom uvidu u situaciju, a shodno Zakonu o ravnopravnosti polova u BiH, sagledani su i uslovi u kojima žene obavljaju navedene zadatke. Nisu ustanovljeni diskriminacioni elementi po osnovu pola u radu i radnim odnosima, a zadovoljene su i norme po kojima pripadnice OS obavljaju unutrašnju službu moraju imati odvojene prostorije i mokri čvor.
Iz navedenog proizilazi da ne postoji nijedan pisani dokument, odnosno ograničenje koje se odnosi na obavljanje stražarske službe bilo koje jedinice ili određene kategorije vojnih lica u OS.

U kontekstu do sada navedenog, evidentno je da su objavljeni članci krajnje tendenciozni te da su provedene procedure pokazale da brigadir Predrag Mijić, komandant Glavne logističke baze, nije prekoračio službena ovlašćenja niti zakonske procedure”.

Pozivajući se na Kodeks za štampu BiH, te potrebu objektivnog i istinitog informisanja javnosti, molimo da sadržaj ovog demantija objavite u sljedećem izdanju Vašeg lista, s razlogom više, jer cijenimo da se do objavljenih podataka došlo suprotno Kodeksu, te da su zlonamjerno interpretirani.

Ured za odnose sa javnošću
Uma Sinanović