Demanti

Demanti na tekst novinara D. C. iz lista „Press“

19.7.2012

U dnevnom listu „Press“, izdanje za četvrtak 19.07. 2012. godine, objavljen je tekst novinara lista „Press“ potpisanog inicijalima D. C. pod naslovom: „Vojska ne da helikoptere trebinjskim vatrogascima!“

U dnevnom listu „Press“, izdanje za četvrtak 19.07. 2012. godine, objavljen je tekst novinara lista „Press“ potpisanog inicijalima D. C. pod naslovom: „Vojska ne da helikoptere trebinjskim vatrogascima!“

U anterfileu teksta sa naslovom: „Muk u Ministarstvu odbrane i OS BiH“, novinar D.C. piše kako „tokom jučerašnjeg dana u Ministarstvu odbrane (MO) i Oružanim snagama BiH (OS BiH) ni posle brojnih poziva nismo uspeli da saznamo zašto Trebinjcima, koji se već danima bore sa vatrenom stihijom, nisu helikopterima pružili podršku. Naime, zamjenik ministra odbrane Mirko Okolić bio je nedostupan, dok se portparol MO Uma Sinanović i komandant OS BiH Miladin Milojčić, nisu javljali na telefone. Ni na fiksni telefon u MO juče se niko nije javljao“.

Radi istinitog informisanja javnosti Ministarstvo odbrane BiH odlučno demantuje navedene tvrdnje sljedećim činjenicama i konstatacijama:

1. Za dobijanje informacija o aktivnostima u MO i OS BiH postoje Zakonom i provedbenim aktima MO BiH propisane procedure u oblasti odnosa s javnošću koje, prije objavljivanja svojih tvrdnji, nije ispoštovao novinar D.C.
2. Ministarstrvo odbrane BiH, u saradnji sa Ministarstvom sigurnosti BiH je i tokom 18.07.2012. godine pratilo razvoj situacije izazvane izbijanjem požara na području Hercegovine, te preko svog Operativnog centra i Ureda za odnose s javnošću primalo i razmjenjivalo potrebne informacije sa zainteresovanim licima i medijima. Dnevni list „Press“ nije evidentiran kao tražilac podataka u Uredu za odnose s javnošću u vezi s temom o kojoj objavljuje sporni tekst.
3. Osim grubih proceduralnih propusta i previda, demantujemo i sam naslov teksta: „ Vojska ne da helikoptere trebinjskim vatrogascima!“, jer nije tačan i ne predstavlja objektivno informisanje javnosti. Naime, na području općine Trebinje, 18.07.2012.godine, u gašenju požara bio je angažovan helikopter Oružanih snaga BiH.

Stoga naprijed navedene tvrdnje novinara D.C. lista „Press“ odbacujemo kao neistinite, netačne i vrlo tendenciozne, usmjerene na narušavanje ugleda i diskreditovanje Ministarstva odbrane i Ureda za odnose s javnošću MO BiH, kojem se novinar D.C. lista „Press“ uopšte nije ni obratio u toku cijelog radnog dijela dana 18.07.2012. godine

Pozivajući se na Kodeks za štampu BiH, te potrebu objektivnog i istinitog informisanja javnosti, molimo da sadržaj ovog demantija objavite u slijedećem izdanju Vašeg lista, s razlogom više, jer cijenimo da se do objavljenih podataka došlo suprotno Kodeksu, te da su zlonamjerno interpretirani.
 

Ured za odnose sa javnošću