Informacije o prijemu u OS BiH

Ceremonija početka obuke 18. klase kandidata na Osnovnoj vojničkoj obuci u Centru za osnovnu obuku Pazarić

13.10.2016

U Centru za osnovnu obuku Komande za obuku i doktrinu u Pazariću, 13.10.2016. godine održana je svečana ceremonija u povodu početka osnovne vojničke obuke kandidata 18. klase za prijem u vojnu službu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Kandidatima na obuci 18. klase tokom svečane ceremonije su se obratili komandant Komande za podršku Oružanih snaga Bosne i Hercegovine general major Husein Tursunović, komandant Komande za obuku i doktrinu brigadir Ilija Petrović te komandant Centra za osnovnu obuku pukovnik Jasmin Ganić.

U svom obraćanju pukovnik Ganić je, između ostalog, kandidatima na obuci rekao da ih tokom 12 sedmica, koliko traje osnovna vojnička obuka, očekuje mnogo teških i izazovnih zadataka do postizanja konačnog cilja, a to je uspješan završetak obuke i potpisivanje ugovora o profesionalnoj vojnoj službi, ali da će kao instruktore, koji će ih na tom putu voditi, imati veoma obučene, profesionalne i iskusne starješine Centra za osnovnu obuku.   

Komandant Komande za obuku i doktrinu brigadir Ilija Petrović je, pored riječi dobrodošlice, kandidatima na obuci 18. klase, između ostalog, čestitao na dasadašnjim rezultatima koje su postigli tokom testiranja i kvalifikacija za izbor kandidata za osnovnu vojničku obuku, te naglasio da sama činjenica da se nalaze u stroju, sama po sebi, govori o njihovoj odlučnosti i spremnosti u dostizanju potrebnih standarda koji će u narednom periodu biti pred njih postavljeni.

Komandant Komande za podršku Oružanih snaga Bosne i Hercegovine general major Husein Tursunović je također kandidatima na obuci 18. klase zaželio dobrodošlicu, čestitao početak obuke, te u svom obraćanju naglasio značaj osnovne vojničke obuke koja za svakog pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine predstavlja osnovu za budući profesionalni razvoj i usavršavanje. Također, general Tursunović je istakao da od kandidata očekuje da ulože maksimalan napor u dostizanju potrebnih individualnih standarda osnovne obuke čime daju i ukupni doprinos u dostizanju standarda Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Osnovnu vojničku obuku u okviru 18. klase će pohađati 254 kandidata i 31 kandidatkinja nakon čega će, oni koji uspješno dostignu postavljene standarde, potpisati ugovor o vojnoj službi te će biti raspoređeni u komande i jedinice Oružanih snaga BiH na službu i dalje usavršavanje.