Informacije o prijemu u OS BiH

Ceremonija početka obuke 19. klase kandidata na osnovnoj vojničkoj obuci u Centru za osnovnu obuku Pazarić

19.10.2017

U Centru za osnovnu obuku Komande za obuku i doktrinu u Pazariću, 19.10.2017. godine održana je svečana ceremonija u povodu početka osnovne vojničke obuke kandidata 19. klase za prijem u vojnu službu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Kandidatima na obuci 19. klase tokom svečane ceremonije su se obratili komandant Komande za podršku Oružanih snaga Bosne i Hercegovine generalmajor Husein Tursunović, komandant Komande za obuku i doktrinu brigadir Ilija Petrović, te komandant Centra za osnovnu obuku pukovnik Jasmin Ganić.

 

U svom obraćanju pukovnik Ganić je, između ostalog, kandidatima na obuci rekao, da ih tokom 12 sedmica, koliko traje osnovna vojnička obuka, očekuje mnogo teških i izazovnih zadataka do postizanja konačnog cilja, a to je uspješan završetak obuke i potpisivanje ugovora o profesionalnoj vojnoj službi. Na tom putu do cilja, će imati veoma obučene, profesionalne i iskusne starješine Centra za osnovnu obuku.

 

Komandant Komande za obuku i doktrinu brigadir Ilija Petrović je, pored riječi dobrodošlice, kandidatima na obuci 19. klase, između ostalog, čestitao na dosadašnjim rezultatima koje su postigli tokom testiranja i kvalifikacija za izbor kandidata za osnovnu vojničku obuku.Također, istakao je, da današnjim prisustvom u stroju govore o svojoj odlučnosti i spremnosti u dostizanju potrebnih standarda, koji će u narednom periodu pred njih biti postavljeni.

 

Komandant Komande za podršku Oružanih snaga Bosne i Hercegovine generalmajor Husein Tursunović je kandidatima na obuci 19. klase zaželio dobrodošlicu, čestitao početak obuke, te u svom obraćanju naglasio značaj osnovne vojničke obuke koja za svakog pripadnika oružanih snaga Bosne i Hercegovine predstavlja temelj za budući profesionalni razvoj i usavršavanje. Također, general Tursunović je istakao da od kandidata očekuje da ulože maksimalan napor u dostizanju potrebnih individualnih standarda osnovne obuke, čime daju i ukupni doprinos u dostizanju standarda Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

 

Osnovnu vojničku obuku u okviru 19. klase će pohađati 122 kandidata i 20 kandidatkinja nakon čega će, oni koji uspješno dostignu postavljene standarde, potpisati ugovor o vojnoj službi te će biti raspoređeni u komande i jedinice Oružanih snaga BiH na službu i dalje usavršavanje u službi. 

4 FOTO GALERIJA