Oglasi/Konkursi

JAVNI O G L A S za popunjavanje radnih mjesta državnih službenika u Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine

5.5.2009

JAVNI O G L A S za popunjavanje radnih mjesta državnih službenika u Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine 1/01 Šef Ureda za internu reviziju 2/01 Viši stručni saradnik za pitanje evidencije tajnih podataka 3/01 Stručni savjetnik za informatičku podršku

Na osnovu člana 19. stav 4. i 32a. Zakona o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine ("Službeni glasnik BiH br: 19/02, 35/03, 4/04, 26/04, 37/04, 48/05, 2/06 i 32/07), Agencija za državnu službu Bosne i Hercegovine, u ime Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine, raspisuje

JAVNI O G L A S
za popunjavanje radnih mjesta državnih službenika
u Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine

1/01 Šef Ureda za internu reviziju
2/01 Viši stručni saradnik za pitanje evidencije tajnih podataka
3/01 Stručni savjetnik za informatičku podršku

 

URED ZA INTERNU REVIZIJU

1/01 Šef Ureda
Opis radnih zadataka: Rukovodi Uredom i stara se o efikasnom i blagovremenom izvršavanju poslova i zadataka iz djelokruga njegovog rada. Prati i analizira organizaciju i funkcionisanje politike i procedure sistema interne kontrole koji će osigurati razumno uvjerenje za: poštivanje zakonitosti poslovanja, promociju efikasnog i racionalnog poslovanja u ostvarivanju planiranih ciljeva, optimalno raspolaganje, čuvanje i upravljanje resursima, kvalitetnu uslugu koju pruža Ministarstvo odbrane i razvoj pouzdanog i transparentnog finansijskog menadžmenta i izvještavanja. Naročito prati i analizira provođenje upravljačkih, administrativnih i računovodstvenih kontrolnih postupaka, te postupaka procjene rizika, informisanja, kominikacija i nadgledanja, a zatim na osnovu uočenih slabosti i nedostataka menadžmentu ministarstva predlaže mjere u cilju poboljšanja efikasnosti upravljanja rizikom, sistemom kontrola i procesima upravljanja. Vrši detaljnu analizu i procjenu svih vrsta rizika (naslijeđeni, kontrolni, razotkrivajući, operativni, pravni i politički) kao događaja koji znatno umanjuju vrijednost postizanja ciljeva, te na bazi procijenjenih i izmjerenih rezultata priprema za odobrenje godišnj plan interne revizije prosesa u toku i to kako po horizontalnoj tako i po vertikalnoj ukupnoj strukturi sistema odbrane. Na osnovu godišnjeg plana rada, priprema i realizuje mjesečne planove interne revizije proseca u toku. O realnom stanju konstatovanom u toku revizije, a posebno o uočenim nedostacima i propustima sačinjava izvještaj i upoznaje menadžment ministarstva, te predlaže mjere korekcije i poboljšanja. Sudjeluje u procesu izrade godišnjih finansijskih izvještaja i to posebno u smislu osiguranja objektivne ocjene kvaliteta sistema interne revizije koju formuliše i za koju je odgovoran menadžment ministarstva. Sudjeluje u razvoju i provođenju mjera stručnog osposobljavanja i edukacije osoblja za podršku i progres efikasnog sistema interne revizije. Obavlja i druge konkretne poslove i zadatke iz djelokruga svoga rada, a koji mu naredi ministar. Za svoj rad odgovoran je ministru.
Posebni uslovi: završen ekonomski fakultet, četiri (4) godineradnog iskustva; položen stručni upravni ispit, certifikat ovlaštenog revizora, poznavanje rada na računaru,
Osnovno službeno zvanje: Šef Ureda.
Pripadajuća osnovana neto plata: 1740 KM

 


SEKTOR ZA OBAVJEŠTAJNO-SIGURNOSNE POSLOVE

2/01 Viši stručni saradnik za pitanje evidencije tajnih podataka
Opis radnih zadataka: Održava registar povjerljivih (tajnih) dokumenata. Odgovoran je za funkcionisanje Podregistra NATO povjerljivih informacija i u tom smislu svoje aktivnosti koordinira sa Centralnim registrom povjerljivih NATO informacija. Služi kao centralna osoba za istrage sigurnosnih prekršaja nad povjreljivim informacijama u OS BiH. Implementira zakonske i odredbe drugih regulatornih dokumenata koji se odnose na pitanja pohranjivanja, obezbjeđenja, čuvanja, postupanja, eksploatacije, evidentiranje tajnih dokumenata. Vrši i druge poslove po naređenju šefa Odsjeka. Za svoj rad odgovara šefu Odsjeka.
Posebni uslovi: završen Fakultet političkih nauka- odsjek odbrane i sigurnosti ili drugi fakultet društevnih nauka, dvije (2) godine radnog iskustva u struci, položen stručni upravni ispit, poznavanje rada na računaru.
Pripadajuća osnovna neto plata;: 1258 KM

SEKTOR ZA FINANSIJE I BUDŽET

3/01 Stručni savjetnik za informatičku podršku
Opis poslova i radnih zadataka: Odgovoran je za izradu planova i programa, kao i njihovog sprovođenja, a za uspostavljanje, razvoj i povezivanje složenijeg informacionog sistema (softvera), njegovo održavanje i nesmetano funkcionisanje na nivou Ministarstva odbrane BiH i OS BiH. Razvija integralan sistem za informatičku podršku u oblasti obračuna plata i naknada, knjigovodstvenih evidencija, vanbilansnih evidencija i drugih programskih rješenja za potrebe sektora. U koordinaciji sa sektorom za komandu, kontrolu, komunikacije, kompjutere i upravljanje informacijama, dizajnira, testira i vrši instalaciju integralnih kompjuterskih programa za Ministarstvo odbrane BiH i OS BiH. Za svoj rad odgovoran je pomoćniku ministra.
Poslovi osnovne djelatnosti: studijsko-analitički i stručno-operativni, najsloženiji.
Posebni uslovi: završen Elektrotehnički fakultet ili drugi fakultet informatičkog smjera (programer), tri (3) godine radnog iskustva, položen stručni upravni ispit.
Osnovno službeno zvanje: sručni savjetnik
Pripadajuća osnovna neto plata: 1462 KM

Broj izvršilaca: za svako od oglašenih radnih mjesta traži se po jedan (1) izvršilac.

Napomena za sve kandidate:

  • Pored posebnih uslova kandidati moraju ispunjavati i opće uslove propisane članom 22. Zakona o državnoj službi u institucijama BiH.
  • Komisija bira kandidate na osnovu podataka iz prijave, kao i znanja i sposobnosti pokazanih na stručnom ispitu gdje će se, između ostalog, provjeriti da lio kandidati ispunjavaju neke od posebnih uslova javnog oglasa koji se nedokazuju dostavljanom dokumentacijom.
  • Postupak izbora kandidata regulisan je Pravilnikom o postupcima oglašavanja, izbora kandidata, premještaja i postavljenja državnih službenika u slučaju prenosa ili preuzimanja nadležnosti od strane institucija BiH („Službeno glasnik BiH“, broj: 27/08).
  • Pod radnim iskustvom podrazumjeva se radno iskustvo nakon stečene visoke stručne spreme.
  • Za provođenje konkursne procedure po ovom javnom oglasu formiraće se jedna Komisija za izbor.

 

 

 

Potrebna dokumeta:

Ovjerene fotokopije: fakultetske diplome (nostrifikovane diplome, ukoliko fakultet nije završen u BiH ili je diploma stečena u nekoj drugoj državi nakon 06.04.1992. godine), važeće lične karte, uvjerenja o položenom stručnom (upravnom), odnosno javnom ispitu (u cilju oslobađanja o djavnog ispita), potvrde, uvjerenja ili radne knjižice kao dokaz o traženom radnom iskustvu u struci – za pozicije 1/01 i 3/01 odnosno potvrde ili uvjerenja kao dokaz o traženom radnom iskustvu u struci – za poziciju 2/01; certifikata ovlaštenog revizora – samo za poziciju 1/01; popunjen obrazac Agencije za državnu službu koji se može dobiti u prostorijama Ministarsta odbrane BiH ili na internet stranici Agencije za državnu službu www.ads.gov.ba.

- Kandidati koji budu uspješni na pismenom dijelu stručnog ispita obavezni su na usmeni dio stručnog ispita (intervju) donijeti uvjerenje o nevođenju krivičnog postupka (ne starije od 3 mjeseca), koje se nedostavlja zajedno sa drugim dokumentima, u protivnom neće moči pristupiti istom. Iznimno, u slučaju ako kandidat iz objektivnih razloga ne dostavi traženo uvjerenje na intervju, isto treba dostaviti najkasnije do momenta preuzimanja dužnosti, u suprotnom skida se sa liste uspješnih kandidata.

Kandidati koji nemaju položen stručni (upravni) ispit, prije pristupanja stručnom ispitu će polagati javni ispit u skladu sa Odlukom o načinu i programu polaganja javnog i stručnog ispita
(„Službeni glasnik BiH“ broj: 96/07), izuzimajući čl. 6 i 11. stav 2., koji se ne primjenjuje , zbog toga što se kandidati obavještavaju o mjestu i vremenu polaganja javnog ispita, kao i rezultatima istog, isključivo putem službene internet stranice Agencije za državnu službu, gdje se objavljuje javni oglas, od kada teče rok za podnošenje prijava. Vijeća ministara BiH.

Traženu dokumente treba dostaviti najkasnije do 05.06. 2009. godine, preporučeno putem pošte na adresu:

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine za
„Javni oglas za popunjavanje radnih mjesta državnih službenika u Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine“,

71000 Sarajevo, ul. Hamdije Kreševljakovića br. 98.

Napotpune, neblagovremene i neuredne prijave, kao i kopije dokumentacije koje nisu ovjerene, neće biti uzete u razmatranje.

DIREKTOR
Neven Akšamija

maja 2009 godine
Sarajevo