Vijesti

Zamjenik ministra odbrane BiH Galić na sjednici Kontakt grupe za odbranu Ukrajine u Briselu

15.6.2023

Po pozivu kojeg je Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine uputio ministar odbrane Sjedinjenih Američkih Država, zamjenik ministra odbrane BiH za politiku i planove Slaven Galić učestvovao je na sjednici Kontakt grupe za odbranu Ukrajine, koja se u četvrtak 15. juna 2023. godine održala u Briselu, Kraljevina Belgija.

Na sastanku koji je održan u glavnom sjedištu Sjevernoatlantskog saveza (NATO) raspravljalo se o oružanom sukobu u Ukrajini i donacijama neophodnim za suočavanjem sa agresijom Ruske Federacije na Ukrajinu.

Zamjenik ministra Galić se na marginama sjednice sastao sa više ministara odbrane prijateljskih zemalja, sa kojima je razgovarao o sigurnosnim izazovima na Balkanu i Evropi, razvijanju bilateralne vojne saradnje, kao i jačanju odbrambenih kapaciteta BiH.

Galić je i ovaj put naglasio da je BiH posvećena ispunjavanju uslova za punopravno članstvo u NATO-u. Istakao je kako je Balkan značajno područje za Evropu te da je neophodno jačanje sigurnosnog ambijenta u ovoj regiji, kao jednog od preduslova za privredni razvoj. S tim u vezi, istakao je važnost uloge NATO-a i Evropske unije, u jačanju ovog ambijenta sa BiH i ostalim zemljama.

Uz zamjenika ministra odbrane, u delegaciji BiH bio je i šef Vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u brigadir Edin Fako i šefica Kabineta zamjenika ministra odbrane BiH za politiku i planove Danijela Bilić. Zamjenik ministra Galić iskoristio je ovu priliku  i posjetio Misiju BiH pri NATO-u.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

7 FOTO GALERIJA