Vijesti

Ministarstvo odbrane i Ministarstvo vanjskih poslova BiH u decembru domaćini međunarodne konferencije o neširenju oružja masovnog uništenja

21.6.2023

Zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine za politiku i planove Slaven Galić, u srijedu 21. juna 2023. godine, u Sarajevu je u službenu posjetu primio delegaciju Centra za sigurnosnu sаradnju (RACVIAC) iz Rakitja, kod Zagreba.

Delegaciju RACVIAC-a predvodio je voditelj programa Mreže za neširenje oružja masovnog uništenja (C-WMD) Josip Mandić, uz voditelja tima Agencije za smanjenje vojnih prijetnji (DTRA) Ministarstva odbrane Sjedinjenih Američkih Država brigadira Williama Sosnowskog. U pratnji gostujuće delegacije bio je i načelnik Odsjeka za mir i sigurnost u Sektoru za multilateralne odnose Ministarstva vanjskih poslova BiH Samir Huseinbašić.

Na sastanku je razgovarano o pripremama međunarodne konferencije o neširenju oružja masovnog uništenja, koju će Ministarstvo odbrane BiH i Ministarstvo vanjskih poslova BiH zajedno organizirati u decembru ove godine, u Sarajevu, uz podršku  RACVIAC-ove Mreže za neširenje oružja masovnog uništenja. Radi se o programu RACVIAC-a, otpočetom 2015. godine, u kojem zemlje Jugoistočne Evrope imaju za cilj da razviju efikasne državne strategije i akcione planove za neširenje oružja masovnog uništenja. 

Uz zamjenika ministra odbrane BiH Galića, sastanku je prisustvovala i šefica Kabineta zamjenika ministra odbrane BiH za politiku i planove Danijela Bilić, kao i stručni savjetnik u Sektoru za međunarodnu saradnju MO BiH Denis Selimović, koji je upoznao prisutne o detaljima priprema konferencije.

Tokom razgovora, zamjenik ministra Galić posebno je istakao značaj kojeg RACVIAC ima za jačanje regionalne saradnje na polju sigurnosti, još od primjene Bečkog dokumenta o mjerama za izgradnju povjerenja i sigurnosti i Sporazuma o subregionalnoj kontroli naoružanja, uz saradnju sa Organizacijom za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE), pa sve do danas. Naglasio je važnost učešća predstavnika EUFOR-a, NATO saveza, OSCE-a i američke ambasade u BiH na predstojećoj konferenciji, kao važnih aktera za razvoj mira i sigurnosti u regiji.

Članovi gostujuće delegacije izrazili su zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom na organizaciji konferencije, a posebno je istaknuto da je Bosna i Hercegovina među vodećim zemljama regije po pitanju provođenja programa za neširenje oružja masovnog uništenja.            

Ured za odnose s javnošću

Tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

4 FOTO GALERIJA