Vijesti

Delegacija Oružanih snaga BiH na sastanku SEDM inicijative u Rimu

23.6.2023

Delegacija Oružanih snaga Bosne i Hercegovine predvođena zamjenikom načelnika Zajedničkog štaba OS BiH generalmjorom Ivicom Jerkićem učestvovala je 20. i 21. juna 2023. godine na redovnom godišnjem sastanku zamjenika načelnika štabova zemalja članica Inicijative ministara odbrane zemalja Jugoistočne Evrope – SEDM (South-East Europe Defense Ministerial) u Rimu, Republici Italiji.

Oružane snage Republike Italije, predvođene zamjenikom načelnika Generalštaba generalom Carmineom Masiellom, te uz predsjedavanje direktorice Sekretarijata SEDM-a dr. Daniele Grigorove iz Ministarstva odbrane Republike Bugarske, bile su domaćin predmetnog događaja.

Svrha sastanka bila je da se osigura konstruktivna razmjena mišljenja o aktuelnom regionalnom kontekstu, stanju predmetne inicijative i napretku pojedinačnih projekata. Sastanak je predstavljao korisnu priliku za razmjenu mišljenja, analize i procjene vezene za aktuelne izazove i rizike sa kojima se suočavaju oružane snage i institucije odbrane. Na sastanku su predstavljeni napori i aktivnosti koje su oružane snage zemalja članica preduzimale u protekloj godini, te je naglašena puna podrška institucijama i građanima Ukrajine, kao i solidarnost sa narodom R. Turske nakon razornog zemljotresa.

Sastanak je također poslužio kao prilika za ažuriranje aktivnosti koje je inicijativa SEDM sprovela u prošloj godini, a posebno onih od nacionalnog interesa, kao što su projekti „Liderice u sigurnosti i odbrani“ i „Međusobno povezivanjе vojnih bolnica“.

Učesnici sastanka su izrazili i opredijeljenost za održavanje regionalne stabilnosti i sigurnosti, te istakli važnost unapređenja i proširenja saradnje između zemalja članica.

Pored predstavnika oružanih snaga Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Gruzije, Grčke, Hrvatske, Italije, Rumunije, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Srbije, Turske i Ukrajine, sastanku su prisustvovali i predstavnici SEEBRIG-a, RACVIAC-a, OSCE-a, SEESAC-a, koji su imali priliku da prezentiraju važne i ključne aktivnosti svojih organizacija u proteklom periodu, a koje su u vezi sa SEDM procesom.

Sastanak je završen uz jednoglasno usvajanje Zajedničke izjave zamjenika načelnika štabova zemalja članica SEDM.

U sastavu delegacije Oružanih snaga BiH, pored generala Jerkića, bio je i načelnik Odjeljenja za međunarodnu saradnju ZŠ OS BiH brigadir Samir Mustafić.


Info – ZŠ OS BiH

4 FOTO GALERIJA