Vijesti

Ministar odbrane BiH Helez primio apostolskog nuncija u BiH mons. Chullikatta

26.6.2023

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez u službenu je posjetu primio 26. juna 2023. godine, apostolskog nuncija u BiH monsinjora Francisa Assisija Chullikatta.

Razgovarano je o bilateralnoj saradnji Svete Stolice i Bosne i Hercegovine, aktuelnim događajima u Evropi i regiji, kao i o predstojećoj posjeti ministra Heleza Svetom Ocu Franji u Vatikanu.

Ministar Helez je istakao važnost činjenice da je Sveta Stolica među prvima priznala državnost Bosne i Hercegovine, aprila 1992. godine, te da od tada daje punu podršku suverenitetu, teritorijalnom integritetu i jedinstvu Bosne i Hercegovine, kao multietničke i multireligijske zajednice. Posebno je zahvalio mons. Chullikattu na prijedlozima da ambasade zemalja Evropske unije u BiH oforme kontakt-grupu, koja bi pomagala institucijama BiH ispunjenje zadatih ciljeva na putu euroatlantskih integracija.

U kontekstu oružanog sukoba u Ukrajini, ministar Zukan Helez je istakao nastojanja da se smanji maligni uticaj koji se na Bosnu i Hercegovinu ispoljavaju i kao posljedica ovog sukoba.

„Podržavamo demokratski svijet u borbi protiv nasilja, bio ono pojedinačno ili kolektivno“, istakao je ministar, naglašavajući da je BiH dio euroatlantskog svijeta.      

Mons. Chullikatt je istakao da Bosna i Hercegovina sa svojim teškim ratnim iskustvom, ali i multietničkim i multireligijskim karakterom, može biti model za cijelu Evropu te da uloga BiH u izgradnji mira i stabilnosti u regiji treba biti još izraženija. Kazao je da će Sveta Stolica u tome uvijek podržavati BiH. Naglasio je da u cijelome svijetu postizanje mira treba uvijek biti iznad svakog političkog cilja.

Apostolski nuncij je zahvalio ministru Helezu na iskazanoj želji da posjeti papu Franju te istakao nastojanje da se posjeta čim prije realizira na obostrano zadovoljstvo.

Ured za odnose s javnošću

Tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

4 FOTO GALERIJA