Vijesti

Ministar Helez razgovarao sa novoimenovanim ambasadorima Bosne i Hercegovine

26.6.2023

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara i ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, u ponedjeljak 26. juna 2023. godine, primio je četvoricu novoimenovanih ambasadora BiH, kako bi im dao diplomatske smjernice pred odlazak u države službe.

Sa ministrom Helezom su razgovarali ambasador BiH u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske Nj.E. Osman Topčagić, ambasador BiH u Kraljevini Belgiji Nj.E. Erol Avdović, ambasador BiH u Japanu Nj.E. Mato Zeko i ambasador BiH u Egiptu Nj.E. Sabit Subašić.

Ministar Helez je istakao nastojanja da se u svim diplomatskim predstavništvima BiH govori zajedničkim stavovima, da se sa svim zemljama dalje razvijanju bilateralni odnosi te otvara mogućnost za jačanje svake saradnje na korist cijele države BiH i njenih stanovnika.

On im je posebno predstavio najznačajnije aspekte bilateralne vojne saradnje sa zemljama koje se ističu kao najveći partneri Bosni i Hercegovini, naglasio multilateralne i bilateralne projekte kojima se najviše pomaže razvoj i modernizacija Oružanih snaga BiH te naznačio sa kojim zemljama treba pokušati više sarađivati, kako u pogledu odbrane tako i u pogledu razvoja privrede, kulture i svake druge djelatnosti.

Ambasadori su izrazili zadovoljstvo sastankom sa ministrom Helezom te mu zahvalili na datim smjernicama, koje su ocijenili izuzetno korisnim. Svi su iznijeli svoje viđenje daljnjeg razvijanja odnosa sa zemljama u kojima će služiti, a ministar Helez je naglasio da u svojim diplomatskim kontaktima uvijek ističu optimizam kada su u pitanju euroatlantske integracije Bosne i Hercegovine.

Ured za odnose s javnošću

Tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

3 FOTO GALERIJA