Vijesti

Proslavljen Vidovdan, krsna slava 3. pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH i Vojske Republike Srpske

29.6.2023

U organizaciji 3. pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, u srijedu 28. juna 2023. godine u manastiru Ozren, općina Petrovo, proslavljen je Vidovdan - krsna slava Vojske Republike Srpske i 3. pješadijskog (Republika Srpska) puka OS BiH. Vidovdan je proslavljen u duhu tradicije srpskog naroda uz prisustvo velikog broja zvanica i gostiju.

Ove godine proslavi Vidovdana prisustvovali su srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, zamjenik ministra odbrane BiH Aleksandar Goganović, predsjednici Narodne Skupštine i Vlade Republike Srpske, generali i komandanti Oružanih snaga BiH, ministri u Vladi RS, penzionisani generali Vojske RS, porodice poginulih i nestalih boraca Vojske RS, predstavnici političkog, javnog, kulturnog i duhovnog života Republike Srpske te brojne druge zvanice i gosti.

Proslava Vidovdana započela je Svetom arhijerejskom liturgijom i parastosom za sve srpske junake poginule od Kosovskog boja do danas, koje su u manastiru Ozren, uz sasluženje sveštenstva i monaštva Eparhije zvorničko-tuzlanske, služili Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije i penzionisani vladika Konstantin. Nakon liturgije i parastosa, na slavskom mjestu episkop Fotije služio je slavski obred, nakon čega je uslijedila trpeza ljubavi i kulturno-umjetnički program.

Čestitajući Vidovdan svim pripadnicima Vojske Republike Srpske i 3. pješadijskog (Republika Srpska) puka, zamjenik ministra odbrane Goganović je rekao da je obilježavanje Vidovdana prilika da se prisjetimo svih onih koji su dali svoje živote u odbrambeno-otadžbinskim ratovima, te da kroz obilježavanje Vidovdana i drugih bitnih datuma iz historije srpskog naroda se čuva tradicija i baštini kultura sjećanja.

Vidovdan u manastiru Ozren proslavljen je uz zajedničku poruku da se krsna slava, kao neizostavni dio pravoslavnog identiteta srpskog naroda na ovim prostorima, mora ljubomorno čuvati i prenositi na buduće generacije.

U organizaciji 3. pješadijskog (Republika Srpska) puka Vidovdan je istog dana proslavljen i u Banjaluci u kasarni „Kozara“ gdje je domaćin bio 1. pješadijski bataljon,  u Bileći u porti crkve Sv. Vasilija Ostroškog i Trvdoškog gdje je domaćin bio 2. pješadijski bataljon, te u Bijeljini u porti Spomen-hrama Svetog mučenika kneza Lazara i svih svetih mučenika srpskih, gdje je domaćin bio 3. pješadijski bataljon.

Ovom prilikom, u povodu obilježavanja Vidovdana, predsjednik Republike Srpske posthumno je odlikovao 60 pripadnika Vojske Republike Srpske.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

11 FOTO GALERIJA