Vijesti

Delegacija Političko-vojnog odbora Vijeća Evropske unije u posjeti kasarni „Rajlovac“

30.6.2023

Zamjenik ministra odbrane BiH za upravljanje resursima Aleksandar Goganović i sekretar Ministarstva odbrane BiH Muhamed Smajić bili su 30. juna 2023. godine domaćini delegaciji Političko-vojnog odbora Vijeća Evropske unije, koja je boravila u posjeti lokaciji Oružanih snaga BiH „Rajlovac“ kod Sarajeva.

Delegaciju ovog odbora predvodila je Ivana Michelot Radova, a njima je u prisustvu zamjenika načelnika ZŠ OS BiH generalmajora Ivice Jerkića, komandanta Operativne komande generalmajora Radovana Ilića i brigadira Jasmina Čajića, komandanta Brigade taktičke podrške, prezentiran brifing o ulozi, misiji, zadacima i sposobnostima Deminerskog bataljona Oružanih snaga BiH.

Zamjenik ministra Goganović je gostima uputio riječi dobrodošlice i informirao ih o aktuelnim temama iz odbrambenog resora.

Goganović je delegaciju Političko-vojnog odbora upoznao o trenutnom stanju u MO i OS BiH, posebno se referirajući na stanje budžeta za institucije odbrane, Program reformi BiH za 2023. godinu, saradnju sa NATO-om, učešće pripadnika OS BiH u mirovnim misijama, stanju personala u OS BiH i procesu rješavanja viškova naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava (MiMES).

Poseban akcenat u svom obraćanju zamjenik Goganović je stavio na proces humanitarnog deminiranja koji provode pripadnici Deminerskog bataljona OS BiH i ovom prilikom se zahvalio predstavnicima Vijeća EU na odobrenim 10 + 10 miliona eura iz Evropskog instrumenta za mir koji je namijenjen upravo za jačanje operativnih sposobnosti OS BiH, posebno za potrebe Deminerskog bataljona OS BiH.

„Ova vrijedna donacija pomoći će našim deminerima da još uspješnije i profesionalnije realiziraju svoje zakonom propisane zadatke na poslovima protivminskog djelovanja i na taj način doprinesu stabilnom i sigurnom okruženju i pojačaju stepen lične sigurnosti i zaštite života građana Bosne i Hercegovine“, kazao je zamjenik ministra odbrane Goganović.

U svom obraćanju je zamjenik Goganović govorio i o izuzetnoj saradnji sa snagama EUFOR-a, u okviru misije ALTHEA, i zahvalio se članovima odbora na podršci koju pružaju ovoj misiji koja  već godinama predano i pouzdano radi na očuvanju stabilnog i sigurnog okruženja u Bosni i Hercegovini.

U razgovoru je posebno naglašena važna uloga EUFOR-a u procesu jačanja kapaciteta OS BiH kroz razne vidove pomoći i podrške u obuci, vježbama, zajedničkim akcijama spašavanja i razmjene iskustava i dobrih praksi.

Nakon sastanka sa vodećim personalom MO i OS BiH, članovima odbora prezentiran je brifing o deminerskom bataljonu, njegovoj misiji, učincima, doprinosu u ukupnom procentu deminiranja u BiH, kao i o budućim planovima i izazovima koji stoje pred ovom vrijednom jedinicom Oružanih snaga BiH.

Tokom prezentacije članovima Političko-vojnog odbora na postavljena pitanja odgovarali su generali Ivica Jerkić, Radovan Ilić i brigadir Jasmin Čajić.

Prije završetka posjete ove delegacije, na pisti za postrojavanje, prezentirana je oprema, tehnike i načini u procesu deminiranja koje koriste pripadnici Deminerskog bataljona OS BiH.

Na kraju su iskazana očekivanja da će dodijeljena finansijska pomoć za jačanje deminerskih kapaciteta OS BiH biti što prije implementirana, kako bi se nesmetano odvijao proces deminiranja u našoj zemlji i na taj način ispunili ciljevi iz državne strategije deminiranja i kako bi se konačno Bosna i Hercegovina očistila od zaostalih mina.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

14 FOTO GALERIJA