Vijesti

Predstavnici vjerske službe Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine učestvuju na konferenciji u Republici Austriji

5.7.2023

Predstavnici vjerske službe Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine učestvuju na konferenciji vojnih vjerskih službi koja se održava u Beču od 3. do 6. jula 2023. godine. Tema konferencije je: razmjena iskustava u organizaciji vjerskog života o vojnom sistemu i učešće vjerskih službenika u mirovnim misijama.

Uz obraćanje Ministrice odbrane Republike Austrije gospođe Klaudije Tanner, učesnici imaju priliku slušati i predavanja dekana Nacionalne akademije, vojnog biskupa, te predstavnika pravoslavnog i islamskog dušebrižništva u vojsci Republike Austrije.

Osnovna inicijativa ovog okupljanja jeste približavanje zemalja Zapadnog Balkana i njenih vjerskih službi u vojsci.

Vjersku službu Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine predstavljaju: vojni muftija Hadis Pašalić, stručni savjetnik don Josip Tadić, protojerej Nemanja Lakić, stručni savjetnik Muhamed Okić, brigadni svećenik fra Marinko Živković, brigadni sveštenik protojerej Ivan Savinović, bataljonski imam Ammar Cikotić, gosp. Antonio Šutalo i bataljonski sveštenik jerej Miroslav Todorović. Uz učesnike iz Bosne i Hercegovine, na konferenciji učestvuju i predstavnici iz Ministarstva odbrane Republike Srbije.

Predstavnike Bosne i Hercegovine dočekao i njihov rad prati i podržava vojni ataše Bosne i Hercegovine u Republici Austriji brigadir Edin Bajramović kao i Kenan-ef. Čorbić, vojni imam u vojsci Republike Austrije.

Učesnici će tokom konferencije imati priliku posjetiti Nacionalnu akademiju za odbranu, staru preko tri stotine godina, odabrane sakralne objekte u Beču, kao i Svjetski muzej sa oružarnicom.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

4 FOTO GALERIJA