Vijesti

Razgovori sa NATO-om o paketu pomoći za OS BiH

5.7.2023

U Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu je 05. jula 2023. godine održan tematski sastanak sa predstavnicima Štaba NATO-a iz Brisela po pitanju statusa realizacije projekata iz NATO Programa izgradnje kapaciteta Oružanih snaga BiH (NATO DCBI).

Sastanak je održan u svrhu praćenja prijema pomoći od strane NATO-a i partnerskih zemalja na realizaciji „Plana razvoja i modernizacije Oružanih snaga Bosne i Hercegovine 2017.-2027.“  

Delegaciju NATO Direktorijata za odbranu i izgradnju kapaciteta Brisel, predvodio je gospodin Rohan Maxwell, šef tima za BiH, dok su u ime Ministarstva odbrane BiH sastanku prisustvovali brigadir Hazim Hodžić sa saradnicima, brigadir Edin Fako, šef Vojnog dijela misije BiH u Briselu i predstavnici Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH.

Razgovorima u Domu OS BiH sa predstavnicima NATO-a iz Brisela prisustvovao je i zamjenik komandanta NATO štaba Sarajevo brigadir Baver Bekiroglu.

Učesnici sastanka iz MO i OS BiH prezentovali su trenutno stanje realizacije odobrenih projekta iz NATO Programa izgradnje kapaciteta Oružanih snaga BiH i razmotrili svaki odobreni projekat pojedinačno.

Također, prezentovani su i budući koraci MO i OS BiH po pitanju realizacije prijema pomoći, a sagovornici su zajednički konstatovali da je potrebno kontinuirano realizovati ovakvu vrstu sastanaka u cilju efikasne realizacije NATO Programa izgradnje kapaciteta Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,
e-mail: info@mod.gov.ba

6 FOTO GALERIJA