Vijesti

Ministar nacionalne odbrane Republike Turske Yașar GULER uputio je ministru odbrane BiH Zukanu Helezu izraze saučešća povodom 28. godišnjice genocida u Srebrenici, sljedećeg sadržaja:

11.7.2023

Povodom 28. godišnjice brutalnog ubistva, potaknuto etničkom mržnjom, hiljada nevinih ljudi u Srebrenici, u svoje i u ime Ministarstva nacionalne odbrane izražavam najdublje saučešće za našu stradalu braću i sestre.

Ovaj zločin protiv čovječnosti, počinjen pred svima usred Evrope, ostavio je duboke tragove na našoj savjesti.

Kao Ministarstvo nacionalne odbrane uvijek nosimo ovu bol naše braće iz Bosne i Hercegovine, sa kojima imamo duboko ukorijenjene istorijske i kulturne veze.

Nikada nećemo zaboraviti ovaj genocid i nikada nećemo dozvoliti da se zaboravi. Kao Turska nastavit ćemo stajati uz našu braću i sestre iz Bosne i Hercegovine da se ova bol nikada ne ponovi.

Ekselencijo, duboko vjerujem da ćemo u zajedničkoj saradnji sa Vama u ovom periodu kada se javljaju geopolitičke tenzije u cijelom svijetu, uključujući i Balkan, ojačati mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini.

Koristim ovu priliku da u svoje lično ime i u ime Ministarstva nacionalne odbrane zamolimo za rahmet pred duše naše braće koje su bile žrtve te strpljenje i saučešće njihovoj rodbini i braći iz Bosne i Hercegovine.”

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba