Vijesti

Ministar odbrane Zukan Helez gost Agencije Anadolija

20.7.2023

Ministar odbrane BiH Zukan Helez pred službeni put u Republiku Tursku bio je 20. jula 2023. godine gost agencije „Anadilija“ gdje je dao intervju i govorio o njegovom boravku u Briselu, predstojećoj službenoj posjeti Republici Turskoj, NATO putu Bosne i Hercegovine i drugim značajnim temama.

Ministar Helez je u intervjuu datom ovoj agenciji sumirao rezultate posjete Briselu gdje je u svojstvu zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine učestvovao na petom sastanku Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje.

On se tokom boravka u sjedištu Evropske unije sa drugim predstavnicima Vijeća ministara BiH sastao sa visokim predstavnikom za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepom Borellom i Oliverom Varhelyiem, povjerenikom za susjedstvo i proširenje.

Predstavnici Evropske unije su upoznati sa situacijom u našoj zemlji sa posebnim osvrtom na potrebu nastvaka reformi i ispunjenja 14 prioriteta za što naša zemlja ima snažnu podršku Evropske unije i gdje se od predstavnika naše zemlje očekuje vidljiv napredak do vremena podnošenja novog izvještaja o provedbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Govoreći o predstojećem putu u Republiku Tursku, Ministar je kazao da je saradnja u oblasti odbrane između R Turske i Bosne i Hercegovine na izuzetno visokom nivou i posebno istakao doprinos Republike Turske u podršci reformi sistema odbrane BiH, kolektivnoj i individualnoj obuci pripadnika Oružanih snaga BiH, opremanju i modernizaciji kao i održavanju sigurnog i stabilnog okruženja kroz učešće u operaciji ALTHEA EUFOR.

Ministar Helez je u intervjuu govorio o Sporazumu o vojno-finansijskoj saradnji između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Turske i Implementacijskog protokola u vezi finansijske pomoći između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Turske - s petogodišnjim periodom implementacije, u okviru kojeg Republiksa Turska Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH daje vrijednu finansijsku pomoć u iznossu od 200. 000. 000 TRY (dvjestomiliona) turskih lira, što stvara pretpostavke za značajna ulaganja u opremanje i razvoj Oružanih snaga BiH, jačanju kapaciteta i sposobnosti za izvršenje zakonske misije i zadataka, a sve to na višem stupnju NATO interoperabilnosti.

Jedna od tema intervjua bio je i NATO put BiH gdje je još jednom konstatovano da je priključenje ovom savezu jedan od najvažnijih vanjsko-političkih prioriteta i da naša zamlja u okviru Programa reformi ispunjava svoje obaveze precizirane Akcionim planom za članstvo u NATO.

Ministar se u intervjuu osvrnuo i na paket podrške NATO-a za jačanje odbrambenih i sigurnosnih kapaciteta naše zemlje i kazao da su sredstva iz ovog paketa počela da se implementiraju za usaglašene i odobrene projekte za MO i OS BiH.

Vrijednost odobrenog paketa podrške za našu zemlju od strane NATO-a iznosi oko 50 miliona eura.

Ministar Helez je kazao da očekuje pozitivne rezultate od predstojeće posjete Republici Turskoj i da će svom kolegi, turskom Ministru odbrane predložiti:

Da Republika Turska kao članica NATO-a uzme aktivno sudjelovanje u realiziranju paketa pomoći za izgradnju kapaciteta 'DCBI' za Oružane snage BiH, usuglašenog na NATO Sumitu u Madridu prošle godine.

Da se što je više moguće ubrza realizacija Sporazuma o vojno-financijskoj suradnji i Implementacijskog protokola između Vijeća ministara BiH iz 2021.godine.

Da se razmotri iznalaženje rješenja na Nacrt Protokola između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Turske o obuci i suradnji u području vojnog zdravstva“, a kako bi osoblje OS BiH i kadeti imali adekvatnu zdravstvenu zaštitu za vrijeme školovanja u Republici Turskoj.

Ministar je naglasio kako će susret na ministarskom nivo biti prilika da dodatno jačamo naše odnose i saradnju sa bratskom i prijetljskom R Turskom i da naglasim značaj podrške i pomoći Republike Turske kao potvrdu snažne opredijelјenosti procesu daljnjeg osnaživanja mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini i široj regiji.

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

7 FOTO GALERIJA