Vijesti

Republika Turska će još snažnije podržavati Oružane snage BiH

26.7.2023

Ministar odbrane BiH Zukan Helez se, u okviru službene posjete Republici Turskoj i prisustva 16. međunarodnom sajmu vojne industrije „IDEF 2023“, danas, 26. jula 2023. godine, sastao sa ministrom odbrane Republike Turske Yaşarom Gülerom, kojeg je upoznao o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i informirao ga o stanju i aktivnostima Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH.

Na ovom izuzetno konstruktivnom i otvorenom sastanku konstatirana je izuzetno dobra saradnja između Republike Turske i Bosne i Hercegovine, te dogovoreno niz konkretnih projekata i modaliteta pomoći od strane Republike Turske Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

Dogovoreni oblici pomoći, podrške i saradnje odnose se na oblast školovanja naših kadeta i pripadnika Oružanih snaga BiH na vojnim učilištima u Republici Turskoj, sa posebnim naglaskom na obuku pilota helikoptera i instruktora letenja za potrebe Oružanih snaga BiH, kao i druge vidove podrške i pomoći.

Konkretna operacionalizacija dogovorenih oblika pomoći će otpočeti već u narednom mjesecu, gdje će se ekspertski timovi iz sastava oružanih snaga BiH i Republike Turske sastati i odrediti dinamiku i daljnje korake.

Pomoć i podrška koju Oružane snage Republike Turske pružaju našim oružanim snagama osigurat će brojne benefite, posebno oklopno-mehaniziranim i zrakoplovnim jedinicama OS BiH.

„Republika Turska je dokazani prijatelj Bosne i Hercegovine i to će biti i u budućnosti, za što smo dobili čvrste garancije kolege ministra Gülera, a Ministarstvo odbrane Turske će nastaviti da pruža podršku našoj zemlji, našim oružanim snagama i našem euroatlantskom putu, na čemu smo im neizmjerno zahvalni“, kazao je ministar Helez.

Na sastanku je ministar Helez upoznao turskog ministra odbrane i o paketu podrške NATO-a za jačanje odbrambenih i sigurnosnih kapaciteta naše zemlje i kazao da su sredstva iz ovog paketa počela da se implementiraju za usaglašene i odobrene projekte za MO i OS BiH.

Ministar Güler je kazao da će Republika Turska, kao članica NATO-a, razmotriti najefikasniji način učešća u realizaciji paketa pomoći za izgradnju kapaciteta 'DCBI' za Oružane snage BiH, usaglašenog na NATO samitu u Madridu prošle godine, a čija vrijednost iznosi oko 50 miliona eura.

Na kraju, ministar Helez je uputio zvaničan poziv ministru Güleru da posjeti Bosnu i Hercegovinu, na što je domaćin uzvratio pozivom ministru Helezu, te ga pozvao da u svojstvu posebnog gosta prisustvuje jednoj od najvećih vježbi Oružanih snaga Republike Turske „EFES 2024“, koja se održava naredne godine.

Ured za odnose s javnošću
Telefon: (033) 286-680, fax: (033) 286-685,

E-mail:
info@mod.gov.ba

4 FOTO GALERIJA