Vijesti

Ministar Helez sa ambasadorom i vojnim atašeom Republike Poljske – Jačati odnose dvije zemlje u resoru odbrane

14.8.2023

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez primio je 14. augusta 2023. godine ambasadora Republike Poljske u BiH Nj.E. Jaroslawa Lindenberga i novoimenovanog nerezidentnog vojnog atašea Republike Poljske, kapetana bojnog broda Zbigniewa Romanowskog.

Ministar Helez je iskazao zadovoljstvo posjetom i upoznao goste o prioritetnim aktivnostima Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH i strateškim ciljevima naše zemlje, priključenja euroatlantskim integracijama.

Naglasio je značaj finansijske podrške evropskih partnera u jačanju oblasti vojnog deminiranja i značaj podrške članica NATO saveza kroz Paket pomoći u izgradnji odbrambenih i sigurnosnih kapaciteta.

„Poljska je važan faktor u Evropi, učestvuje u misiji ALTHEA u BiH i pružala je finansijsku podršku Centru za obuku za operacije podrške miru (PSOTC) od 2004. do 2010. godine, na čemu sam izuzetno zahvalan. Nažalost, naše dvije zemlje nemaju potpisan plan saradnje u oblasti odbrane, te bih volio da se ta saradnja uspostavi, kao i obostrano imenovanje rezidentnih vojnih predstavnika“, naglasio je ministar Helez.

U tom kontekstu, ambasador i vojni ataše Poljske su također potvrdili potrebu za skorim potpisivanjem plana saradnje u oblasti odbrane, kao i mogućnost  intenziviranja saradnje i u drugim oblastima.

Pored toga, ambasador Lindenberg je istakao da Republika Poljska podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH, te stabilnost i mir na Zapadnom Balkanu. Također je istakao opredijeljenost Poljske na podršci BiH na njenom euroatlantskom putu.

Na kraju, ministar Helez izrazio je zahvalnost ambasadoru Lindenbergu na riječima podrške, uz očekivanja da će Republika Poljska povećati broj svojih vojnika u misiji ALTHEA u BiH.

Ured za odnose s javnošću

Telefon: (033) 286-680, fax: (033) 286-685,

E-mail: info@mod.gov.ba

7 FOTO GALERIJA