Vijesti

Ministar odbrane BiH Helez sa ambasadorom R. Turske Girginom – Saradnja dviju zemalja na zavidnom nivou

16.8.2023

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez sastao se 15. augusta 2023. godine sa ambasadorom Republike Turske u BiH Nj.E. Sadikom Babür Girginom, kako bi razgovarali o bilateralno-odbrambenoj saradnji dvije zemlje i vojno-finansijskoj pomoći Republike Turske Oružanim snagama BiH.

Ministar Helez se na početku sastanka osvrnuo na njegovu nedavnu posjetu Republici Turskoj i izrazio zahvalnost što je imao priliku sastati se i razgovarati o novim poljima saradnje u bilateralnim odnosima dviju zemalja sa turskim ministrom odbrane, te mu je ovom prilikom uručio Pismo zahvale. Zahvalio se i na tome što je imao priliku učestvovati na jednom od najvećih svjetskih skupova odbrambene industrije IDEF 2023, gdje su i izlagači šest firmi namjenske industrije iz BiH imali priliku predstaviti svoje proizvode.

Tokom sastanka razgovarano je o primjeni Sporazuma o vojno-finansijskoj saradnji između BiH i Turske kroz projekte pomoći Oružanim snagama BiH, koji uključuju stvaranje uslova za punu operativnost oklopnih sredstava na upotrebi u OS BiH, obuku pilota, učenje turskog jezika i školovanje bh. kadeta na vojnim akademijama u Turskoj, te su u tom kontekstu sagovornici izrazili spremnost da se ubrza realizacija navedenih projekata.

Ministar Helez je također istakao da je Republika Turska u pogledu svjetskih dešavanja jedna od strateški ključnih faktora za prestanak rata u Ukrajini, te je u tom kontekstu ukazao na značaj podrške Republike Turske, kao kandidata za Evropsku uniju i članice NATO saveza, u procesu evropskih i euroatlantskih integracija Bosne i Hercegovine.

Ambasador Girgin je izrazio zadovoljstvo što je ministar Helez imao priliku svojom posjetom Republici Turskoj vidjeti njen razvoj namjenske industrije, te izrazio spremnost za konkretniju primjenu i realizaciju projekata vojno-finansijske i svake druge pomoći Bosni i Hercegovini.

Sastanku su, između ostalih, prisustvovali i turski vojni ataše u BiH brigadir Mustafa Sitki Tatar i šef Kabineta ministra odbrane Salko Beba.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,
e-mail: info@mod.gov.ba

5 FOTO GALERIJA