Vijesti

Konstruktivan razgovor ministra Heleza i ambasadora EU u BiH Nj.E. Sattlera

15.8.2023

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez razgovarao je sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH i specijalnim predstavnikom EU u BiH Nj.E. Johannom Sattlerom, u utorak, 15. augusta 2023. godine u Sarajevu.

Na sastanku se govorilo o težišnim aktivnostima u odbrambenom resoru, političkoj situaciji u BiH, saradnji institucija Evropske unije sa MO i OS BiH, regionalnim izazovima uzrokovanim ratom u Ukrajini i katastrofalnim poplavama u Sloveniji.

Konstatirano je da saradnja Ministarstva odbrane BiH sa institucijama EU donosi velike benefite za institucije odbrane BiH.

„EU u velikoj mjeri pomaže da ojačamo kapacitete OS BiH. Posebno smo zahvalni za finansijsku pomoć u vrijednosti od 20 miliona eura za jačanje operativnih sposobnosti OS BiH na polju deminiranja“, rekao je ministar Helez.

Naglasio je značaj nastavka misije „Althea“ i uloge koju Snage Evropske unije (EUFOR) u BiH imaju za čuvanje sigurnog okruženja u BiH, te je istakao potrebu za povećanjem broja njihovih pripadnika, zbog trenutne političke situacije.

Takođe, ministar je istakao i potrebu aktivnijeg djelovanja institucija BiH na ispunjavanju 14 prioriteta, koji su potrebni za napredak na putu BiH ka članstvu u EU. Obostrano je izraženo očekivanje da će se politička situacija u BiH ubrzo stabilizirati te da će naša zemlja, uz podršku institucija EU, učiniti napredak do oktobra, kada se podnosi izvještaj o provedbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Ministar Helez se lično zahvalio gospodinu Sattleru na pomoći u ubrzanju procesa ratifikacije Sporazuma IPA 3, koji nam omogućava oslobađanje plaćanja PDV-a na doniranu opremu.

Oba sagovornika su saglasna da članstvo BiH u EU nema alternativu.

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Johann Sattler pohvalio je sveobuhvatnu saradnju koju Evropska unija ostvaruje sa Ministarstvom odbrane i Oružanim snagama BiH. Podsjetio je na finansijsku pomoć odobrenu kroz Evropski instrument mirovne pomoći 2021. i 2022. godine, kao znak kontinuirane opredijeljenosti EU da podrži razvoj osnovnih odbrambenih kapaciteta u BiH. Također je zahvalio BiH na pružanju podrške u tekućim naporima za oporavak od poplava u Sloveniji kroz prvu misiju Bosne i Hercegovine s Mehanizmom civilne zaštite EU.

Ambasador Sattler je istakao iskrenu želju građana BiH da vide napredak na putu ka EU u svjetlu nedavno dobijenog kandidatskog statusa i podsjetio da je podrška pristupanju EU ono što je zajedničko velikoj većini ljudi u BiH. Naglasio je važnost ublažavanja retorike i prevazilaženja trenutnih prepreka reformama, te je u tom smislu upozorio na daljnje kašnjenje sa usvajanjem bitnih reformi u skladu sa 14 ključnih prioriteta, uključujući i paket zakona u oblasti vladavine prava koji čekaju na usvajanje u Parlamentarnoj skupštini BiH i Vijeću ministara BiH.

Na kraju sastanka dogovorena je dinamika isporuke novih doniranih vozila za potrebe deminerskog bataljona OS BiH, a što će se realizirati do kraja godine.

Sastanku su prisustvovali i šef Kabineta ministra odbrane BiH Salko Beba, te politički savjetnik specijalnog predstavnika EU u BiH Mitjo Vaulasvirta.

Ured za odnose s javnošću

Tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,
e-mail:
info@mod.gov.ba

6 FOTO GALERIJA