Vijesti

Ministar Helez posjetio fabriku namjenske industrije „Binas“ Bugojno

17.8.2023

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH i ministar odbrane Zukan Helez zajedno sa premijerom Federacije BiH Nerminom Nikšićem i ministrom Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije Vedranom Lakićem, posjetio je 17. augusta 2023. godine proizvodne pogone fabrike namjenske industrije „Binas“ u Bugojnu, koja je u proizvodnoj i razvojnoj ekspanziji.

Video-prilog: https://www.youtube.com/watch?v=OFd5M2ej5Mo

Domaćin ministru odbrane i delegaciji Vlade Federacije BiH bio je v.d. direktora  kompanije „Binas“ Abaz Mandžuka, koji je goste upoznao sa proizvodnim kapacitetima, produktima, izvoznim aranžmanima ovog svijetlog primjera kompanije, koja je u usponu i koja je preporođena dolaskom novog menadžmenta.

Nakon godina stagniranja i nepovoljnog procesa poslovanja, nastalog usljed nekompetentnog rukovođenja istom, i nakon što se ista nalazila pred gašenjem, novi menadžment predvođen direktorom Mandžukom, podigao je ovaj nekadašnji gigant iz pepela i učinio ga pokretačem razvoja bugojanskog kraja.

Ministar Helez, premijer Nikšić i ministar Lakić, izrazili su zadovoljstvo zatečenim stanjem, iskazali punu podršku daljnjem razvoju i unapređenju procesa proizvodnje u ovoj kompaniji, te obećali svu neophodnu podršku nastojanjima menadžmenta i radnika ove kompanije da unaprijede i pojačaju proizvodnju u ovom preduzeću, te da iskoriste povoljne uslove tržišta ovih proizvoda, čija potražnja je u sve većem usponu.

Ministar odbrane BiH je kazao da je izuzetno ponosan na uspjeh koji je postignut u zadnje dvije godine, kada je ova kompanija spašena od propadanja, gdje su radnici zadržali svoje poslove, isplaćene sve zaostale plate, uvezan radni staž i potpisani novi milionski ugovori za ovu i za narednu 2024. godinu.

On je kazao kako je segment namjenske industrije važan za Bosnu i Hercegovinu u cjelini, a posebno za federaciju BiH i da je naša zemlja lider u ovom dijelu Evrope kada je ova vrsta proizvodnje u pitanju.

Premijer Nikšić i ministar Lakić su također, pozitivno iznenađeni uspjehom ove kompanije, koja je od izuzetne važnosti za razvoj ukupne industrijske proizvodnje u FBiH, ali i za razvoj ovog kraja i ostanak mladih ljudi u našoj zemlji.

Premijer Nikšić je kazao da je dopredsjedavajući Vijeća ministara i ministar odbrane Zukan Helez bio veliki zagovornik oporavka Binasa, te da zajednički dijele zadovoljstvo postignutim rezultatima ove vrijedne kompanije.

Svi su obećali podršku programu koji je prezentiran na sastanku sa menadžmentom ove kompanije, te obećali punu podršku ispunjenju poslovnih ciljeva kompanije i zapošljаvanje novog broja potrebnih radnika za neophodni nastavak i proširenje proizvodnje u ovom privrednom subjektu.

Nakon sastanka u Binasu, delegacija predvođena ministrom Helezom posjetila je općinu Bugojno gdje su razgovarali sa načelnikom Općine Hasanom Ajkunićem.

Nakon što su sa načelnikom Ajkunićem razgovarali o prioritetnim projektima u općini Bugojno, te projektu vodovoda Grnji Vakuf - Bugojno, projektima vezanim za industrijsku zonu i rješavanje pitanja bivše kasarne Vojske Federacije, delegacija je posjetila i mjesnu zajednicu Poriče, gdje su se upoznali sa situacijom u ovoj lokalnoj zajednici i saslušali potrebe i izazove sa kojim se ista susreće. Zajednički je konstatirano da ovo područje zaslužuje punu pažnju i podršku svih nivoa vlasti, te da će državni, federalni i kantonalni nivo vlasti i dalje pružati potrebnu podršku u skladu sa svojim ovlaštenjima i nadležnostima.

Ured za odnose s javnošću

Telefon: (033) 286-680, fax: (033) 286-685,

E-mail: info@mod.gov.ba

15 FOTO GALERIJA