Vijesti

Jedinica privremenog sastava OS BiH nastavlja pružati pomoć na otklanjanju posljedica od poplava u Sloveniji

22.8.2023

Jedinica privremenog sastava Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, koja je angažirana od 14. augusta 2023. godine u humanitarnoj misiji pružanja pomoći civilnim vlastima Republike Slovenije, nastavila je svoje aktivnosti na sanaciji korita rijeke Meže u rejonu općine Prevalje.

Pripadnici Jedinice privremenog sastava OS BiH (JPS OS BiH), predvođeni poručnikom Nemanjom Avramom, aktivno prenose svoje bogato iskustvo u izvođenju inžinjerijskih radova i predstavnicima lokalne zajednice i ostalim učesnicima humanitarne operacije sprečavanja, otklanjanja, ublažavanja i saniranja posljedica od poplava na ugroženom području.

Tokom nedavnih katastrofalnih poplava koje su zadesile Republiku Sloveniju, na lokalitetu Poljane u općini Prevalja došlo je do izlijevanja rijeke i plavljenja poljoprivrednog zemljišta, a povoljne vremenske prilike omogućile su uslove za rad pripadnicima svih kontingenata koji učestvuju u humanitarnoj misiji na ugroženom području.

Inžinjerijska jedinica OS BiH je u periodu od 14. do 20. augusta radila na uređenju korita rijeke Meže i tom prilikom urađeno je suženje riječnog korita rijeke i vraćanje u njen prijašnji tok, u ukupnoj površini od 30 000 m2. Izvršeno je pročišćavanje oko 1000 m riječnog korita, te ugrađeno oko 13 000 m3 šljunka na poplavljenom području, na prostoru od 12 000 m2.

Narednih dana jedinica OS BiH će nastaviti svoje aktivnosti u rejonu angažiranja, krećući se prema naseljenom mjestu Prevalje, uz očekivanje da će vremenske prilike omogućiti pripadnicima OS BiH da nastave svoje aktivnosti na sanaciji ugrоženih područja u Republici Sloveniji.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

7 FOTO GALERIJA