Vijesti

Jedinica privremenog sastava Oružanih snaga BiH u Republici Sloveniji proglašena najproduktivnijom

29.8.2023

Jedinica privremenog sastava Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, koja se od 14. augusta 2023. godine nalazi u humanitarnoj misiji, odnosno u pomoći civilnom stanovništvu ugroženom od posljednjih poplava u Republici Sloveniji, ovih dana proglašena je najproduktivnijom jedinicom u misiji.

Jedinica je angažirana na sanaciji korita rijeke Meže u općini Preljevo i ovih dana je pojačana sa inžinjerijskom mehanizacijom. Nesebičnim angažmanom pridobili su povjerenje i podršku kako lokalnog stanovništva i civilnih struktura vlasti tako i kolega iz drugih zemalja.

Nakon što su predstavnici lokalne zajednice, koji imaju koncesiju za upravljanje rijekom Meže, izvršili kontrolu nad izvršenim radovima na dijelu riječnog korita ove rijeke, izvan rejona angažiranja naše privremene jedinice, isključivo su tražili angažman naših pripadnika za potpuni završetak radova zbog izuzetnog povjerenja.

U skladu sa pravilima upotrebe resursa u ovoj humanitarnoj misiji, jedinica privremenog sastava OS BiH angažirana je i na preostalim aktivnostima oko uređenja korita rijeke Meže, koje su uspješno realizirane na obostrano zadovoljstvo.

Najodgovorniji predstavnici civilnih autoriteta u Republici Sloveniji su iskazali visok stepen zahvalnosti i respekta prema našim pripadnicima. Tako su ambasador Republike Slovenije u BiH, Nj.E.  Damjan Sedar, zamjenik gradonačelnika općine Ravne na Koroške gospodin Andrej Erjavec i direktor Civilne zaštite ove općine Branko Kaker, 27. augusta organizirali prijem za pripadnike naše jedinice.

Tom prilikom, zvaničnici su se zahvalili i odali priznanje svim pripadnicima Jedinice privremenog sastava OS BiH za izuzetnu požrtvovanost i nesebični doprinos na pomoći ugroženom stanovništvu od poplava.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

7 FOTO GALERIJA