Vijesti

Ministar Helez posjetio povratnike u općinama Jajce, Donji Vakuf i Bugojno

29.8.2023

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar odbrane Zukan Helez, zajedno sa federalnim ministrom za raseljene osobe i izbjeglice Nerinom Dizdarom, posjetio je u utorak 29. augusta 2023. godine općine Jajce, Donji Vakuf i Bugojno, te razmatrao mogućnosti infrastrukturne pomoći tamošnjim povratnicima, u okviru koje se razgovaralo o načinima i modalitetima realizacije različitih projekata.
Video-prilog: https://www.youtube.com/watch?v=G_wC92mx5dw

Gosti su se u Jajcu prvo sastali sa načelnikom Općine Jajce Edinom Hozanom, koji je predstavio najurgentnije infrastrukturne potrebe na teritoriji ove općine. Helez je posebno istakao izvodivost projekata koje je načelniku kandidirala općinska vijećnica i predsjednica SDP Jajce, Edina Kurt.

Nakon Jajca, delegacija na čelu sa ministrima Helezom i Dizdarom posjetila je osnovnu školu u povratničkom mjestu Vinac kod Jajca. Ondje je direktorica škole Asima Agić predstavila projekat obnove školske infrastrukture. U obližnjem selu Torlakovac, kod Donjeg Vakufa, delegacija je posjetila povratnike koji su istakli nužnost moderniziranja putne komunikacije. Gosti su razgovarali i sa načelnikom Općine Donji Vakuf Husom Sučićem.

„Povratnička mjesta poput ovih koje danas posjećujmo predstavljaju dušu naše države. Naša je dužnost da im pomognemo i učinimo sve da im se olakša život i omogući kakav takav daljnji razvoj“, rekao je tim povodom ministar Zukan Helez. On je dodao i da će se razmotriti svaka mogućnost da u realizaciji ovih infrastrukturnih projekata pomoć iskažu i Oružane snage Bosne i Hercegovine, u okvirima svojih kapaciteta i zakonskih zadataka. „Nama je cilj zadržati ljude i stvoriti im perspektivu za ostanak. U narednom periodu namjeravam na teren dovesti i međunarodne predstavnike, kako bismo i njih animirali da jače pomognu infrastrukturne projekte. A sigurnost građana uvijek nam je na prvom mjestu“, rekao je Helez.

Tokom poslijepodneva ministri Helez i Dizdar su posjetili i Bugojno, gdje su razgovarali s općinskim načelnikom Hasanom Ajkunićem o održivom povratku.

Delegacija je potom obišla naselja Vesela i Voznik, gdje je razgovarano o mogućnostima asfaltiranja puteva, te naselje Donjići, gdje je nužno realizirati projekat kanalizacijske povezanosti ovog naselja.        

Ured za odnose s javnošću

Tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

9 FOTO GALERIJA