Vijesti

Održan radni sastanak po NATO DCBI inicijativi sa predstavnicima Ministarstva odbrane Slovenije

30.8.2023

Pomoćnik ministra odbrane za politiku i planove Dženan Redžo sa saradnicima održao je 29. i 30. augusta 2023. godine u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu radni sastanak po NATO DCB inicijativi - NATO-ov projekat za jačanje sposobnosti OS BiH, sa predstavnicima Ministarstva odbrane Republike Slovenije.

Delegaciju Ministarstva odbrane Republike Slovenije predvodili su Bojan Pipenbaher, Erika Lenčić, sekretar MO Republike Slovenije i brigadir Burgaj Tadej, vojni ataše Republike Slovenije u BiH u pratnji drugih članova delegacije.

Na sastanku se razgovaralo o projektu nabavke specijaliziranih motornih vozila za potrebe Vojne policije Oružanih snaga BiH, a za čiju implementaciju je interes iskazalo Ministarstvo odbrane Republike Slovenije.

Sagovornici su razmijenili informacije o specificiranim sredstvima za potrebe Vojne policije i zajednički iskazali opredjeljenje za nastavkom aktivnosti i potrebnom dinamikom za realizaciju ovog projekta do njegovog konačnog završetka.

Republika Slovenija jedna je od prvih NATO članica koje su započele sa implementacijom jednog od 12 NATO DCBI projekata koji je NATO komitet za partnersku saradnju (PCSC) odobrio u januaru ove godine.

Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH su, bilateralno, po ovom programu, već primili pomoć od SR Njemačke, Republike Turske, Republike Slovačke, Kraljevine Norveške, a najveću bilateralnu podršku odbrambenom i sigurnosnom sistemu BiH kontinuirano imamo od Sjedinjenih Američkih Država.

Nema sumnje da je ova NATO inicijativa najobimnija najavljena podrška koju smo do sada imali za jačanje naših kapaciteta, a koja će omogućiti Oružanim snagama BiH da spremnije i u većem broju daju doprinos operacijama u okviru zajedničke sigurnosne i odbrambene politike EU, kao i NATO i UN vođenim mirovnim ili humanitarnim operacijama.

Na kraju su učesnici sastanka zaključili da je potrebno u kontinuitetu realizovati ovakvu vrstu sastanaka, a u cilju efikasne realizacije NATO Programa izgradnje kapaciteta Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

4 FOTO GALERIJA