Vijesti

Ministar odbrane BiH Helez primio pomoćnika generalnog sekretara NATO-a za operacije Thomasa Goffusa

30.8.2023

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, zajedno sa zamjenikom ministra odbrane BiH za upravljanje resursima Aleksandrom Goganovićem, u srijedu 30. augusta 2023. godine u službenu je posjetu primio pomoćnika generalnog sekretara NATO-a za operacije Thomasa Goffusa, koji se sa svojim saradnicima nalazi u posjeti BiH.

Sagovornici su razgovarali o putu Bosne i Hercegovine ka punopravnom članstvu u Sjevernoatlantskom savezu (NATO), ali i izazovima sa kojima se suočavaju Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH. Razgovarano je i o složenim političkim odnosima u zemlji i regiji.

Ministar Helez je prezentirao ključne aktivnosti MO i OS BiH. On je istakao da MO BiH predano radi na ostvarivanju vanjskopolitičkih ciljeva BiH i opredjeljenja definiranih Zakonom o odbrani, Strategijom vanjske politike te Sigurnosnom i odbrambenom politikom BiH, koja se odnose na ispunjavanje uslova za pridruživanje EU i NATO-u. Helez se posebno zahvalio na pomoći koju NATO pruža Oružanim snagama BiH kroz paket jačanja odbrambenih kapaciteta (DCB). Naglasio je da očekuje kako će ta pomoć omogućiti da OS BiH spremnije i u većem broju daju doprinos mirovnim ili humanitarnim operacijama EU i NATO-a, ali i da će povećati sposobnosti OS BiH za odbranu teritorijalnog integriteta BiH, u čemu računa i na bilateralne aranžmane sa prijateljskim i partnerskim zemljama. Govoreći o usvajanju visokih standarda i putu ka punopravnom članstvu, ministar Helez je zatražio da NATO ima u vidu da vojnik OS BiH uvijek pruža izvrsne rezultate te da su OS BiH u nekim sposobnostima i ispred pojedinih članica NATO-a sa kojima je BiH ranije bila u zajedničkoj državi.

Govoreći o Programu reformi BiH, ministar Helez je naglasio kako je po ovom programu MO BiH zaduženo za realizaciju 72 zadataka, a na realizaciji 12 zadataka sarađuje sa drugim državnim institucijama. MO BiH će po dobijanju zadatka od Komisije za saradnju sa NATO-om biti spremno da dostavi Pregled aktivnosti za Program reformi BiH iz nadležnosti MO i OS BiH za 2023. godinu. Ovome će prethoditi imenovanje novog tima za provođenje Programa reformi, rekao je ministar. Helez je izrazio posebnu zahvalnost komandantici McGaha na vrlo proaktivnom pristupu u saradnji sa MO i OS BiH.

Zamjenik ministra Goganović je u svom obraćanju istakao da su mir i stabilnost i poštivanje Dejtona imperativ za sve. Pohvalio je saradnju EUFOR i NATO-a na misiji očuvanja sigurnosti u BiH. On je istakao važnost činjenice da je Predsjedništvo BiH donijelo odluku o novoj strukturi generalskog kora OS BiH.

Pomoćnik generalnog sekretara NATO-a Goffus je naglasio da će za NATO savez uvijek u vrhu prioriteta biti teritorijalni integritet i stabilnost Bosne i Hercegovine, jer je to ključno za mir i stabilnost cijelog Zapadnog Balkana. Istakao je da će NATO podržavati i daljnji nastavak misije EUFOR-a u BiH.

Goffus je čestitao ministru Helezu na svemu što aktuelni sastav MO BiH čini na razvoju OS BiH. Naglasio je da će NATO predano raditi na realizaciji paketa pomoći za daljnju izgradnju kapaciteta OS BiH, ali je istakao da za svako sredstvo u okviru tog paketa pomoći mora imati saglasnost svih članica NATO-a. Pohvalio je nastojanje ministra Heleza da ojača odbrambene sposobnosti OS BiH te pozdravio inicijative koje na daljnjem razvoju vojnih kapaciteta MO BiH realizira i na bilateralnom osnovu sa pojedinim NATO članicama.

Istakao je da će mir i stabilnost BiH i regije svakako biti važna tema ministarskog sastanka NATO-a u oktobru te da će BiH uvijek imati podršku na njenom putu ka dostizanju demokratskih standarda u okvirima kolektivnog sistema sigurnosti, na korist svih stanovnika BiH.

Sastanku u sjedištu Ministarstva odbrane BiH prisustvovali su i pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, zamjenik načelnika štaba u Vrhovnoj komandi  NATO snaga u Evropi (SHAPE) generalmajor Matthew van Wagenen, komandantica NATO Štaba Sarajevo brigadni general Pamela McGaha, šef Vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u brigadir Edin Fako, šef Kabineta ministra odbrane BiH Salko Beba, šefica Kabineta zamjenika ministra odbrane BiH za politiku i planove Danijela Bilić i ostali saradnici.  

Ured za odnose s javnošću

Tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

5 FOTO GALERIJA