Vijesti

Delegacija MO i OS BiH na sastanku SEDM inicijative i brigade SEEBRIG u Sjevernoj Makedoniji

31.8.2023

Zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegvine za politiku i planove Slaven Galić i zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH za operacije generalmajor Ivica Jerkić prisustvovali su svečanosti primopredaje dužnosti predsjedavajućeg Inicijative ministara odbrane zemalja Jugoistočne Evrope (SEDM) i komandanta Brigade Jugoistočne Evrope (SEEBRIG), kao i proslavi 24. godišnjice multinacionalne brigade SEEBRIG, koje su održane 31. augusta 2023. godine u Kumanovu, Republika Sjeverna Makedonija.

Na konferenciji su učestvovali i predstavnici zemalja članica SEDM inicijative i predstavnici Brigade Jugoistočne Evrope (SEEBRIG), a u sastavu delegacije MO i OS BiH bila je šefica Odsjeka za bilateralnu i multilateralnu saradnju Sektora za međunarodnu saradnju MO BiH, Senka Zeljaja.

Predsjedavanje ovom regionalnom inicijativom na mandat od dvije godine sada je preuzela Rumunija od Bugarske. Cilj inicijative je promoviranje regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa, jačanje regionalnih kapaciteta odbrane i zajedničkih aktivnosti kroz određene projekte unutar iste, čija članica od 2016. godine je i Bosna i Hercegovina. 


Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba