Vijesti

Osigurane mogućnosti za izjednačavanje penzija pripadnika OS BiH kod Fonda PIO/MIO FBiH

7.9.2023

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici, na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, utvrdila Prijedlog zakona o ujednačavanju penzija ostvarenih po Zakonu o službi u Oružanim snagama BiH i uputila ga na razmatranje i usvajanje od strane Parlamenta Federacije BiH, po hitnom postupku.

Zajedničkim radom kojim je rukovodilo Federalno ministarstvo rada i socijalne politike u saradnji sa predstavnicima Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, Udruženja penzionisanih pripadnika OS BiH „1. mart 2018“, i drugim ministarstvima i tijelima Federacije BiH, pravovremeno su poduzete potrebne mjere i radnje na implementaciji Presude Ustavnog suda Federacije BiH.

Usvajanjem Prijedloga zakona od strane Vlade Federacije BiH stvorene su mogućnosti za otklanjanje prisutnih nejednakosti među pripadnicima OS BiH u oblasti ostvarivanja i korištenja prava na penziju stečenih na osnovu Zakona o službi u OS BiH.

Ministarstvo odbrane BiH izražava zahvalnost premijeru Federacije BiH gospodinu Nerminu Nikšiću, federalnom ministru rada i socijalne politike gospodinu Adnanu Deliću, kao i drugim ministrima u Vladi Federacije BiH i drugim tijelima Federacije BiH na aktivnom doprinosu u ovom procesu.

Očekujemo da će Parlament Federacije BiH usvojiti navedeni Prijedlog zakona i time osigurati ujednačavanje visine penzija vojnim osiguranicima koji svoja prava ostvaruju kod Fonda PIO/MIO Federacije BiH.

MO BiH će i dalje podržavati sve aktivnosti federalnih organa vlasti u cilju konačnog usvajanja Prijedlogа zakona o ujednačavanju penzija ostvarenih po Zakonu o službi u Oružanim snagama BiH.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba