Vijesti

Ministar odbrane BiH Helez razgovarao sa ambasadorom UK u BiH Nj.E. Reillyjem

7.9.2023

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, sa zamjenikom ministra odbrane BiH za politiku i planove Slavenom Galićem, u četvrtak 7. septembra 2023. godine, u službenu je posjetu primio ambasadora Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH Nj.E. Juliana Reillya.

Sagovornici su razgovarali o daljnjem proširenju međusobne saradnje ministarstava odbrane i oružanih snaga dviju zemalja, koja je inače ocijenjena izuzetno uspješnom.

Ambasador Reilly je ovom prilikom upoznao ministra Heleza sa savjetnicom Claire Avison, koja će pomagati Ministarstvu odbrane BiH u poslovima razvoja odbrambenih institucija BiH. Posebno su razgovarali o predstojećoj posjeti ministra Heleza Ujedinjenom Kraljevstvu naredne sedmice.

Ministar Helez je zahvalio ambasadoru Reillyju na dugogodišnjoj pomoći koju Vlada Ujedinjenog Kraljevstva pruža razvoju Oružanih snaga BiH i putu BiH ka punopravnom članstvu u NATO savezu. Helez se posebno osvrnuo na projekte jačanja odbrambenih kapaciteta, školovanja oficirskog kadra, poboljšanja uslova života i rada na poligonima i kasarnama, podizanja nivoa obuke, promoviranja vojnog poziva i ravnopravnosti spolova u MO i OS BiH.

Sastanku su prisustvovali i pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, vojni ataše UK u BiH pukovnik Edward Taylor i šef Kabineta ministra odbrane BiH Salko Beba.  

Ured za odnose s javnošću

Tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

4 FOTO GALERIJA