Vijesti

Ministar Helez u Londonu razgovarao sa specijalnim izaslanikom Peachom

12.9.2023

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez u funkciji zamjenika predsjedavajuće Vijeća ministara BiH, u utorak 12. septembra 2023. godine u Londonu se sastao sa specijalnim izaslanikom britanskog premijera za Zapadni Balkan Stuartom Peachom.

Na sastanku u londonskom Domu lordova razgovaralo se o aktuelnim temama iz odbrambenog resora BiH, s posebnim osvrtom na rusku agresiju u Ukrajini te mogućim implikacijama na Bosnu i Hercegovinu i regiju. Ministar Helez je izaslaniku Peachu predstavio glavna postignuća sadašnjeg saziva Vijeća ministara BiH na ispunjenju 14 preduslova za otpočinjanje pregovora o punopravnom članstvu BiH u Evropskoj uniji.

Sagovornici su konstatirali da ruski uticaj u regiji Zapadnog Balkana treba shvatiti ozbiljno, jer remeti daljnji razvoj demokratkih prilika u regiji, negativno utiče na strane investicije i koči daljnji privredni i demokratski razvoj zemalja regije. Helez je konstatirao da članstvo u NATO-u i Evropskoj uniji ostaju glavni vanjskopolitički ciljevi BiH, čije ispunjenje jedino garantira daljnji razvoj, napredak i boljitak za sve građane i narode Bosne i Hercegovine.

U tom pogledu, sagovornici su se složili kako je od ključne važnosti daljnji nastavak misije Snaga Evropske unije (EUFOR) u BiH, u čijem je mandatu zaštita slobode kretanje te mirnog i sigurnog okruženja u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Na kraju dana, delegacija BiH će se sastati i sa pomoćnikom ministra odbrane UK za sigurnost Paulom Wyttom.

Ured za odnose s javnošću

Tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,
e-mail:
info@mod.gov.ba

3 FOTO GALERIJA