Vijesti

Potpredsjednik Kineskog narodnog udruženja za mir i razoružanje u posjeti MO BiH

12.9.2023

Sekretar Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine Muhamed Smajić razgovarao je 12. septembra 2023. godine sa potpredsjednikom Kineskog udruženja za mir i razoružanje Yu Hongjunom sa saradnicima.

U delegaciji NR Kine bio je odbrambeni ataše ove zemlje u BiH, brigadir Su Qiang i sekretar u Ambasadi NR Kine u BiH Zahang Lu'an.

Tokom sastanka gosti su upoznati sa trenutnim aktivnostima u MO i OS BiH, kao i o provedenim reformama u institucijama odbrane, kao i o budućim planovima za razvoj i modernizaciju Oružanih snaga BiH.

Sagovornici su istakli značaj dobre bilateralne saradnje u oblasti odbrane koja je ostvarena do sada, a sekretar Smajić se u ime institucija odbrane zahvalio gostima iz Kine na vrijednim donacijama koje je ova zemlja dala našim oružanim snagama.

Donirana pomoć NR Kine ogleda se u jačanju kapaciteta OS BiH potrebnih za pomoć civilnim strukturama i stanovništvu BiH u slučajevima prirodnih i drugih katastrofa i nesreća i značajan su resurs koji OS BiH koriste u realizaciji svojih svakodnevnih aktivnosti.

Zajednički je konstatirano da BiH i NR Kina imaju prijateljske odnose i dobru saradnju koja se stalno unapređuje gotovo u svim područjima djelovanja.

Na sastanku je naglašena potreba angažiranja svih važnih aktera u svijetu na promoviranju i održavanju mira, te da je svaka inicijativa koja vodi u ovom pravcu dobrodošla i korisna.

Gosti su se posebno interesirali o poziciji Bosne i Hercegovine kada su u pitanju integracijski procesi u Evropsku uniju i NATO, a jedno od pitanja je bilo vezano za stajalište naše zemlje po pitanju agresije Rusije na Ukrajinu.

U razgovorima su gosti predstavili neke od inicijativa kineskog predsjednika koji su prema riječima Yu Hongjuna od velikog značaja za mir, prosperitet, jednakost i jednake šanse za sve ljude u svijetu.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,
e-mail:
info@mod.gov.ba

8 FOTO GALERIJA