Vijesti

Ministar Helez i zamjenik ministra Galić na sajmu naoružanja u Londonu: Fokusirani na modernizaciju OS BiH

13.9.2023

U sklopu višednevne službene posjete Ministarstvu odbrane Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, sa zamjenikom ministra za politiku i planove Slavenom Galićem, u srijedu 13. septembra 2023. godine, posjetio je veliki međunarodni sajam naoružanja DSEI 2023 u Londonu.

Ministar Helez i zamjenik ministra Galić fokusirani su na modernizaciju Oružanih snaga Bosne i Hercegovine te su iskoristili priliku da se lično upoznaju sa aktuelnim svjetskim trendovima u vojnoj industriji. Na sajmu su imali poseban sastanak sa direktorom ekonomske sigurnosti i napretka iz Ministarstva odbrane UK Huwom Waltersom, sa kojim su razgovarali o mogućim projektima daljnjeg razvoja Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH. Također, razgovarano je i o mogućnostima međusobne saradnje namjenske industrije BiH s namjenskom industrijom UK. 

„Akteri u našoj regiji ozbiljno moderniziraju i naoružavaju svoje oružane snage. U tome ni mi ne smijemo zaostajati, ukoliko želimo da budemo spremni da branimo suverenitet i teritorijalni integritet naše države. Oružane snage BiH moraju biti faktor odvraćanja od bilo čijih pretenzija da ugrozi teritoriju ili stanovnike bilo kojeg dijela Bosne i Hercegovine“, rekao je tim povodom ministar Helez.

Na samom sajmu, ministar Helez se sastao i sa zamjenikom načelnika Generalštaba Oružanih snaga Gruzije brigadnim generalom Iraklijem Chichinadzeom.

Službena posjeta delegacije MO BiH realizira se na poziv Ambasade UK u BiH i agencije „Clarion Defence & Security“, koja provodi organizaciju sajma DSEI 2023, koji se održava ove sedmice u glavnom gradu UK. DSEI je sajam koji se održava već 24. put, a okuplja više od 2.800 proizvođača naoružanja te vojne i sigurnosne opreme iz cijelog svijeta.

Kasnije tokom dana, ministar Helez i zamjenik Galić će posjetiti i Ambasadu BiH u UK, gdje će se sastati i sa mladim stručnjacima iz BiH, koji rade ili se školuju u UK. U službenoj posjeti Londonu, ministar Helez i zamjenik ministra Galić će biti do 14. septembra 2023. godine.

U delegaciji BiH je i vojni ataše BiH u UK brigadir Nebojša Janković, kao i šef Kabineta ministra odbrane BiH Salko Beba.

Ured za odnose s javnošću

Tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,
e-mail:
info@mod.gov.ba

11 FOTO GALERIJA