Vijesti

Ministar Helez i zamjenik Galić sa mladim stručnjacima iz BiH u Londonu

14.9.2023

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar odbrane Zukan Helez, sa zamjenikom ministra odbrane za politiku i planove Slavenom Galićem, u srijedu, 13. septembra 2023. godina u Londonu se sastao sа doktorantima, biznismenima i mladim stručnjacima iz BiH, koji žive i rade u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Sastanak je uslijedio u sklopu višednevne posjete glavnom gradu UK, a ministar Helez i zamjenik Galić su u prostorijama Ambasade BiH u Londonu imali priliku da razgovaraju sa oko 120 mladih stručnjaka iz BiH iz različitih društvenih sfera i područja.

Tom prilikom, ministar Helez je govorio o realizaciji 14 prioriteta za BiH i očekivanju da će u oktobru ove godine u Briselu biti povoljno ocijenjen napredak BiH na putu ka Evropskoj uniji. On je posebno istakao da od svakog prisutnog na ovom skupu očekuje da na svoj individualni način doprinese razvoju BiH na polju nauke i biznisa. Istakao je primjere općina u BiH u kojima se realni sektor izuzetno razvija i gdje se odmah povećava i broj zaposlenih, kao i broj učenika u osnovnim i srednjim školama.

„To bi trebao biti pokazatelj i stručnjacima iz BiH, koji su trenutno u Londonu, da se trebaju vraćati u domovinu BiH“, rekao je Helez.

Ministar Helez je posebno naglasio da, i pored određenih poteškoća i pokušaja destabilizacije političke i sigurnosne situacije od strane pojedinih političara iz Banje Luke, Bosna i Hercegovina nema alternative na putu ka EU i NATO-u.

„Na tom putu, strateški partneri BiH su na prvom mjestu SAD, a zatim Ujedinjeno Kraljevstvo, uz dužno poštovanje za pomoć koju nam pružaju i prijatelji sa istoka. Vi ste nam potrebni i ovdje u Londonu, a s dobrodošlicom i podrškom ćemo prihvatiti vaš povratak u BiH“, zaključio je ministar Helez.

Domaćin delegaciji Ministarstva odbrane BiH bio je ambasador BiH u UK Nj.E. Osman Topčagić sa vojnim atašeom BiH u UK brigadirom Nebojšom Jankovićem.

Službenu posjetu Londonu, ministar Helez i zamjenik ministra Galić završavaju danas, 14. septembra 2023. godine.

Ured za odnose s javnošću

Tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,
e-mail:
info@mod.gov.ba

6 FOTO GALERIJA