Vijesti

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH i ministar odbrane Helez, sa zamjenikom ministra odbrane Galićem, razgovarao sa ministrom Oružanih snaga UK Jamesom Heappeyem

14.9.2023

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar odbrane Zukan Helez, sa zamjenikom ministra odbrane za politiku i planove Slavenom Galićem, u četvrtak, 14. septembra 2023. godine u Londonu se sastao sa ministrom za Oružane snage Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Jamesom Heappeyem.

Zaključujući višednevnu posjetu Ministarstvu odbrane UK, Helez i Galić su sa Heappeyem razgovarali o mogućnostima proširenja bilateralne vojne saradnje BiH i UK te daljnjem razvoju Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH. Sagovornici su izrazili zadovoljstvo dosadašnjom bilateralnom vojnom saradnjom BiH i UK, kao i spremnost da se saradnja proširi i na području zajedničkih obuka i vježbi oružanih snaga dvije zemlje.

Ministar Helez je zahvalio Heappeyu na pomoći koju Vlada UK kontinuirano pruža razvoju OS BiH, kao i putu BiH ka punopravnom članstvu u NATO savezu. On je istakao značaj projekata UK na jačanju vojnih kapaciteta, školovanja oficirskog kadra, poboljšanja uslova života i rada na poligonima i kasarnama, podizanju nivoa obuke i promoviranju ravnopravnosti spolova u OS BiH.

Helez i Galić su ponovili da je put Bosne i Hercegovine ka euroatlantskim integracijama neupitan, jer je definiran svim strateškim dokumentima države, te da jedino članstvo BiH u EU i NATO-u pruža mogućnost za prosperitet svim stanovnicima i narodima u BiH.

Sagovornici su razgovarali i o ruskoj agresiji na Ukrajinu te implikacijama ovog sukoba na stanje u Evropi i Zapadnom Balkanu. Ministar Heappey je naglasio da će UK, zajedno s evropskim saveznicima i SAD-om, raditi na produženju misije EUFOR-a u BiH, kao faktora odvraćanja od eventualnih većih sigurnosnih prijetnji.

„Bosna i Hercegovina je važan partner za Ujedinjeno Kraljevstvo. Podijelio sam svoju zabrinutost zbog razvoja situacije u BiH, jasno ističući da UK daje punu podršku jedinstvu i integritetu države Bosne i Hercegovine“, rekao je tim povodom ministar Heappey.

Ranije tokom razgovora sa visokim zvaničnicima Ministarstva odbrane UK, delegaciji iz BiH je potvrđeno da će pomoć UK u okviru paketa za jačanje odbrambenih sposobnosti (DCB) BiH dostići milion funti.

U višednevnoj posjeti Londonu ministar Helez i zamjenik ministra Galić boravili su na poziv Ambasade UK u BiH i agencije „Clarion Defence & Security“, koja provodi organizaciju međunarodnog sajma vojne industrije DSEI, koji se upravo završava u Londonu.

U delegaciji BiH su bili i vojni ataše BiH u UK brigadir Nebojša Janković, kao i šef Kabineta ministra odbrane BiH Salko Beba.

Ured za odnose s javnošću

Tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,
e-mail:
info@mod.gov.ba

6 FOTO GALERIJA