Vijesti

Pismo zahvale ministra odbrane R. Slovenije za pomoć OS BiH nakon velikih poplava

15.9.2023

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez zaprimio je službenu diplomatsku notu u petak, 15. septembra 2023. godine, kojom ministar odbrane Republike Slovenije Marjan Šarec izražava veliku zahvalnost za pomoć koju su posebne inžinjerijske jedinice Oružanih snaga BiH pružile građanima Slovenije, nakon teških poplava tokom ovog ljeta.

Pismo zahvale slovenskog ministra Šareca ministru Helezu je sljedećeg sadržaja:

„U ime naših građana, u ime Ministarstva odbrane Republike Slovenije, a na kraju i u moje lično ime, iskreno Vam zahvaljujem za Vašu brzu reakciju na nedavne katastrofalne poplave, koje su pogodile Sloveniju. Takav konkretan izraz solidarnosti je od neprocjenjive važnosti u takvim okolnostima.

Brza reakcija, poznavanje strategija spašavanja, kao i stručnost i požrtvovanost spasilačkih timova imaju najvažniju ulogu u takvim okolnostima te predstavljaju ključ za uspješnu intervenciju. Izvanredna organiziranost, profesionalizam i nesebično djelovanje inžinjerijskih i ostalih vojnih jedinica, predstavljali su veliku pomoć unesrećenima.

Kako se radi o najvećim poplavama u historiji Republike Slovenije, šteta je velika, a sanacija će biti zahtjevna i dugotrajna. Takvim odzivom na ovaj tragičan događaj i značajnom pomoći koju ste nam pružili, umnogome ste doprinijeli mozaiku zajedničkih napora na sanaciji posljedica i olakšavanju patnji unesrećenima“, kaže se u pismu zahvale slovenskog ministra odbrane Marjana Šareca.

Jedinica privremenog sastava OS BiH je od 14. augusta do 8. septembra 2023. godine pomagala civilnom stanovništvu ugroženom od posljednjih poplava u Republici Sloveniji. Jedinica sastavljena od 10 pripadnika iz sastava inžinjerijskog bataljona i glavne logističke baze, pojačana inžinjerijskim mašinama, bila je angažirana u općini Preljevo, u Koruškoj gori, na sjeveroistoku Republike Slovenije.  

Ured za odnose s javnošću

Tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba