Vijesti

Ministar Helez razgovarao sa ambasadorom Kraljevine Norveške u BiH

18.9.2023

Ministar odbrane BiH Zukan Helez razgovarao je 18. septembra 2023. godine sa ambasadorom Kraljevine Norveške u BiH, Nj.E. Olavom Reinertsenom.

Teme razgovora su bile bilateralna saradnja između dvije zemlje, sa posebnim osvrtom na proces euroatlantskih integracija i ulogu ambasade Kraljevine Norveške, kao kontakt ambasade za saradnju Bosne i Hercegovine sa NATO-om.

Ministar Helez je upoznao ambasadora Reinertsena sa aktivnostima koje provode MO i OS BiH kada je u pitanju euroatlantski put naše zemlje, te iskazao zadovoljstvo činjenicom da Bosna i Hercegovina polako ispunjava uslove sadržane u 14 prioriteta Evropske unije koji su postavljeni pred našu zemlju prije otpočinjanja pregovora o članstvu u ovoj političko-ekonomskoj grupaciji.

Ministar je u razgovoru još jednom naglasio da euroatlantski put naše zemlje nema alternative i da će institucije naše zemlje, a posebno MO i OS BiH nastaviti put reformi koje vode ka punopravnom članstvu i u NATO i u Evropsku uniju.

U fokusu razgovora ministra Heleza i ambasadora Reinertsena bila je i predstojeća posjeta ministra odbrane Kraljevine Norveške našem ministarstvu, planirana potkraj ovog mjeseca.

Ambasador Reinertsen je u razgovoru iskazao punu podršku Bosni i Hercegovini u ostvarenju njenih strateških vanjsko-političkih ciljeva, ta kazao da će ambasada Norveške, kao kontakt ambasada za saradnju BiH sa NATO-om, i u budućnosti stanovnicima BiH ukazivati na značaj punopravnog članstva u ovoj organizaciji, vodeći se razlozima koje je svojevremeno primjenjivala Norveška u procesu pridruživanja u porodicu NATO zemalja.

Ti razlozi su prije svega sigurnosni, ali i ekonomski, čijim ispunjenjem je Norveška postala privredno razvijena, prosperitetna i socijalno stabilna zemlja.

Na kraju je zaključeno da je potrebno nastaviti razvijati međusobnu saradnju na dobrobit i zadovoljstvo obje strane.

Sastanku su prisustvovali i zamjenik ambasadora Norveške Stefan Sandstad, Nedina Ahmetspahić, savjetnica za komunikacije u ambasadi Norveške, te Salko Beba, šef Kabineta ministra odbrane i Irena Leko iz sektora za međunarodnu saradnju MO BiH.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,
e-mail:
info@mod.gov.ba

7 FOTO GALERIJA