Vijesti

Svečanom akademijom obilježena 20. godišnjica Centra za obuku za operacije podrške miru (PSOTC) OS BiH

18.9.2023

U povodu 20. godišnjice djelovanja Centra za obuku za operacije podrške miru (COOPM/PSOTC) Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, u prisutnosti ministra odbrane BiH Zukana Heleza i zamjenika ministra Slavena Galića, 18. septembra 2023. godine, u sarajevskom hotelu „Hills“, održana je svečana akademija.

Na akademiji su uz načelnika Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnika Senada Mašovića i njegovog zamjenika generalmajora Ivice Jerkića, učestvovali i pomoćnici ministra odbrane BiH, generalski kor OS BiH te veliki broj domaćih i stranih zvanica i vojno-diplomatskih predstavnika akreditiranih u BiH, predstavnici EUFOR-a i NATO Štaba Sarajevo, kao i predstavnici ostalih partnerskih organizacija.

U prigodnom obraćanju, ministar Helez je istakao da je u ovih 20 godina kroz ovaj centar za obuku  prošlo preko 10.000 polaznika, od kojih je više od 40 posto međunarodnih, iz 65 zemalja svijeta.

„Centar za obuku za operacije podrške miru je danas bezuslovno NATO akreditiran centar koji izvodi individualnu edukaciju i obuku po svim zahtjevanim standardima NATO-a, iako nismo NATO članica, nego je on ustvari Partnerski centar za obuku. Pored navedenog, centar je također član Asocijacije međunarodnih centara za mirovne operacije, Asocijacije evropskih centara za mirovne operacije te član partnerske mreže Evropskog koledža za odbranu i sigurnost“, istakao je ministar Zukan Helez.

„Svojim profesionalnim radom i djelovanjem Centar podiže reputaciju na međunarodnoj sceni kako Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, tako i države Bosne i Hercegovine. Ono što se može iskreno reći jeste da je ovaj centar svojim akreditacijama i priznanjima već odavno dio NATO saveza“, rekao je ministar Helez i zaključio da će „iskoristiti sve zakonske mogućnosti i maksimalno se zalagati za daljnji napredak i prosperitet ovog centra.“

U proteklih 20 godina, PSOTC je izrastao iz malog međunarodnog projekta u uglednu instituciju, koja je bezuslovno akreditirana od strane NATO-a i danas izvodi mnogobrojne kurseve za vojno osoblje, policijske službenike, kao i civilna lica iz BiH i inostranstva. PSOTC je uspostavio sistem planiranja i realizacije obuke i edukacije, koji se postupno provodi i u drugim centrima za obuku OS BiH. Svoje djelovanje u međunarodnom okruženju PSOTC ostvaruje aktivnim učešćem sve većeg broja međunarodnih polaznika, a poseban značaj daje uspostavljeni program razmjene instruktora sa drugim međunarodnim centrima, kao i angažman mobilnog tima PSOTC-a za edukaciju i obuku, koji je do sada prenosio svoja znanja i iskustva u 17 različitih zemalja svijeta.

U nastavku obilježavanja 20. godišnjice, za utorak, 19. septembar, u Sarajevu je planirano održavanje tradicionalne godišnje konferencije „Prijatelji PSOTC-a“.

Ured za odnose s javnošću

Tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

13 FOTO GALERIJA