Vijesti

Ocjenjivači OS BiH ocjenjuju deklarisanu jedinicu OS Azerbejdžana po NATO standardima

20.9.2023

Certificirani ocjenjivači iz sastava Oružanih snaga Bosne i Hercegovine učestvuju u vježbi ocjenjivanja nivoa 2 (NATO Evaluation Level 2 – NEL 2) deklarisane jedinice Oružanih snaga Azerbejdžana po NATO standardima, koja se realizira u blizini azerbejdžanske prijestolnice Baku od 14. do 22. septembra 2023. godine.

Zajedno sa ostalim ocjenjivačima iz zemalja NATO članica i zemalja partnera ocjenjivači OS BiH procjenjuju nivo obučenosti i osposobljenosti jedinice Oružanih snaga Azerbejdžana, jačine pjašedijskog bataljona i izviđačke čete, po NATO konceptu operativnih sposobnosti, ocjenjivanja i povratnih informacija (OCC E&F) uz posredovanje NATO Vrhovne komande za Evropu (SHAPE).

Ocjenjivači iz sastava OS BiH imaju vrlo važnu ulogu u procesu ocjenjivanja jedinice OS Azerbejdžana, imajući u vidu činjenicu da su i sami prošli čitav ovaj proces prilikom ocjenjivanja deklarisane jedinice OS BiH – Bataljonska borbena grupa lake pješadije, koja je po ovom konceptu ocijenjena najvećom ocjenom i proglašena kao „Borbeno spremna“, te je kao takva postala konkurentna za bazen NATO snaga za angažirаnje u misijama podrške miru i drugim eventualnim misijama.

Učešće na ovoj vježbi ocjenjivanja još je jedna prilika za pripadnike OS BiH da svojim profesionalnim i stručnim pristupom pokažu stepen obučenosti i osposobljenosti naših oružanih snaga i da zajedno sa pripadnicima oružanih snaga partnerskih zemalja dokažu stvarne mogućnosti učešća i angažmana naših pripadnika u NATO programima obuke, vježbi i misija, kao i našu osposobljenost za sve vrste angažmana na međunarodnom planu.

Pored ocjenjivača iz sastava OS BiH, na vježbi su prisutni ocjenjivači iz sastava zemalja NATO članica i zemalja partnera među kojima su pripadnici oružanih snaga Turske, Gruzije, Moldavije, Ukrajine, kao i ocjenjivači iz sjedišta NATO-a u Briselu i Napulju.

Grupu ocjenjivača iz sastava OS BiH predvodi pukovnik Mensur Hadžić.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,
e-mail:
info@mod.gov.ba

2 FOTO GALERIJA