Vijesti

Održana konferencija „Prijatelji PSOTC-a“

20.9.2023

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine i Centar za obuku za operacije podrške miru (Peace Support Operations Training Centre - PSOTC), u utorak 19. septembra 2023. godine, bili su domaćini tradicionalne međunarodne godišnje konferencije „Prijatelji PSOTC-a“, koja se ovaj put održala u sarajevskom hotelu „Hills“.

Konferenciji Centra za obuku za operacije podrške miru (COOPM/PSOTC) prisustvovalo je više od 60 učesnika iz 21 partnerske zemlje i četiri međunarodne organizacije, uz predsjedavanje zamjenika načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga generalmajora Ivice Jerkića, pomoćnika ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju Zorana Šajinovića, komandanta EUFOR-a u BiH autrijskog generalmajora Helmuta Habermayera, komandantice NATO Štaba Sarajevo američkog brigadnog generala Pamele McGahe i načelnika PSOTC-a OS BiH brigadira Elvedina Omića.

Svrha konferencije je razmjena informacija o rezultatima koje je PSOTC postigao u 2023. godini, planovima za 2024. godinu, kao i razmatranje koncepta buduće saradnje na polju obrazovanja i obuci za operacije podrške miru. Na konferenciji je učestvovao i veliki broj predstavnika vojno-diplomatskog kora akreditiranih u BiH.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,
e-mail: info@mod.gov.ba

4 FOTO GALERIJA