Vijesti

MO BiH stipendira buduće zrakoplovne tehničare OS BiH

20.9.2023

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine je po prvi put u septembru 2023. godine, nakon okončanja procedure Javnog konkursa, potpisalo Ugovore o stipendiranju školovanja učenika srednjih škola. Dvoje najuspješnijih kandidata, koji se školuju u srednjoj školi za zvanje - mašinski tehničar za zrakoplov i motor, izabrani su za vojne stipendiste Ministarstva odbrane BiH.

Na ovaj način MO BiH nastavlja sa proširivanjem spektra uspješnih projekata popune i podmlađivanja stručnog kadra Oružanih snaga, a mladi ljudi će dobiti priliku da, nakon završetka srednje škole, pristupe osnovnoj vojničkoj obuci, a zatim podoficirskoj obuci i onda budu primljeni u profesionalnu vojnu službi u početnom činu podoficira OS BiH zrakoplovno-tehničke službe.

Tokom školovanja u srednjoj školi za zvanje mašinski tehničar za zrakoplov i motor, vojni stipendisti će prolaziti kroz intenzivan program praktične nastave u jedinici zračnih snaga OS BiH u Rajlovcu, u cilju što bolje pripreme za svoj budući poziv. Omogućavanje ove vrste obuke je produkt dugogodišnje saradnje koje Ministarstvo odbrane BiH ima sa srednjoškolskim i visokoškolskim ustanovama u BiH.