Vijesti

Ministar Helez, zamjenik Galić i general Knežević na audijenciji kod Pape

20.9.2023

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar odbrane Zukan Helez, predvodio je delegaciju BiH, koja je u srijedu, 20. septembra 2023. godine u Vatikanu prisustvovala općoj audijenciji Svetog Oca.

Delegacija, u kojem su i zamjenik ministra odbrane BiH za politiku i planove Slaven Galić i zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH za resurse generalmajor Gojko Knežević, susrela se sa papom Franjom i najvišim zvaničnicima Vatikana, uključujući i drugog čovjeka u hijerarhiji Vatikana državnog sekretara Svete Stolice Pietra Parolina.

Poslije same audijencije, ministar Helez je razgovarao sa Papom te mu zahvalio što je Sveta Stolica uvijek podržavala Bosnu i Hercegovinu te mir i pomirenje među njenim narodima. On je posebno zamolio Svetog Oca da iskoristi svoj uticaj da pomogne i zaštiti suverenost i nezavisnost države Bosne i Hercegovine i podrži njen put ka euroatlantskim integracijama, jer taj put nema alternativu za bolju budućnost svih njenih naroda.   



Nakon toga, delegacija iz BiH sastala se sa državnim sekretarom Svete Stolice kardinalom Parolinom. U razgovoru koji je trajao 50 umjesto planiranih 20 minuta razmatrani su odnosi BiH i Svete Stolice, vjersko dušebrižništvo u Oružanim snagama BiH, kao i mogućnosti daljnje izgradnje međusobnog povjerenja u Evropi i regiji zapadnog Balkana.

„Sveta Stolica je među prvima uspоstavila diplomatske odnose sa BiH i od tada, naši su međusobni odnosi kontinuirano dobri. BiH je jedna od rijetkih evropskih država koju su već tri puta posjećivali poglavari Rimokatoličke crkve. Papa mi je rekao da moli za sve stanovnike Bosne i Hercegovine te izrazio potrebu za još čvršćom saradnjom među narodima i jačom izgradnjom međusobnog povjerenja, kako zemalja u regiji tako i u svijetu. Zvaničnici Svete Stolice ohrabrili su nas da ne posustajemo, već hrabro i vrijedno gradimo naš evropski put, uz međusobno poštivanje i uvažavanje višenacionalne prirode Bosne i Hercegovine“, rekao je tim povodom ministar Zukan Helez.

Završavajući službenu posjetu Svetoj Stolici, ministar Helez je posjetio i Ambasadu BiH u Vatikanu, pri čemu je sa zaposlenim ambasade razgovarao o daljnjim planovima i uslovima života i rada u Vatikanu.        

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,
e-mail:
info@mod.gov.ba

8 FOTO GALERIJA