Vijesti

Ministar odbrane Helez i zamjenik ministra Goganović primili direktora Međunarodnog vojnog osoblja NATO-a generala Adamczaka

22.9.2023

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez i zamjenik ministra za upravljanje resursima Aleksandar Goganović sastali su se u petak, 22. septembra 2023. godine sa direktorom Međunarodnog vojnog osoblja NATO-a generalpukovnikom Januszom Adamczakom, koji boravi u službenoj posjeti Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH.

Na sastanku je razgovarano o aktuelnim aktivnostima MO i OS BiH te razmijenjeni stavovi o trenutnoj sigurnosnoj situaciji u Evropi, kao i implikacijama na Bosnu i Hercegovinu i regiju. Ministar Helez je gostu iz NATO-a posebno zahvalio na angažmanu NATO-članica po pitanju projekta izgradnje odbrambenih kapaciteta BiH te naglasio potrebu modernizacije Oružanih snaga BiH, ali i nastavka misije EUFOR-a u BiH.

Helez je iznio prijedlog i da OS BiH, kao oružana sila čiji pripadnici među rijetkima u svijetu provode deminiranje po izuzetno strogim standardima humanitarnog deminiranja, predvode aktivnosti deminiranja u ratom zahvaćenoj Ukrajini, kad se za to steknu uslovi. U tom pogledu želio bi ojačati ulogu Centra za protivminsko djelovanje i uništavanje neeksplodiranih ubojitih sredstava OS BiH.

„Svaka saradnja sa NATO-om pomaže nam da podignemo svoje sposobnosti, a u euroatlantskim integracijama vidim jedini pravi put, koji nema alternativu za sve nas u BiH. Uvjeren sam da je to stav većine naših građana“, rekao je ministar odbrane Helez.

Zamjenik ministra Goganović naglasio je opredijeljenost saradnji sa NATO savezom, kako je to definirano Programom reformi, te naglasio potrebu za produženjem misije EUFOR-a, čija je velika uloga u izgradnji sigurnog okruženja u BiH. Goganović je izrazio i zadovoljstvo što je Predsjedništvo BiH usvojilo strukturu generalskog kora, koje dostavilo Ministarstvo odbrane BiH, te izrazio nadu da će do kraja godine biti imenovani novi generali. 

General Adamczak je istakao kako je NATO posvećen međusobnom dijalogu i praktičnoj saradnji sa BiH. On se izuzetno pohvalno izrazio o nedavnoj pomoći OS BiH u poplavama pogođenoj Sloveniji te pozdravio ideju da BiH predvodi projekte deminiranja u Ukrajini. No naglasio je da će o tome odlučivati sami Ukrajinci. General Adamczak je istakao  opredijeljenost NATO-a za realizaciju paketa pomoći za izgradnju odbrambenih kapaciteta BiH (DCB), kao i daljnji razvoj interoperabilnosti OS BiH sa vojskama NATO članica.

Na kraju sastanka sagovornici su izrazili i zadovoljstvo što će naredne godine BiH biti domaćin dva značajna događaja pod pokroviteljstvom NATO-a - Partnerske koordinacijske konferencije i NATO-ovog partnerskog simpozija.

Na sastanku su učestvovali i komandantica NATO Štaba Sarajevo brigadni general Pamela McGaha, pomoćnici ministra odbrane BiH Zoran Šajinović i Dženan Redžo, direktor Odjela za zajedničku sigurnost Međunarodnog vojnog osoblja NATO-a generalmajor Tiberiu Serban, šef Vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u brigadir Edin Fako, šef Kabineta ministra odbrane BiH Salko Beba i šefica Kabineta zamjenika ministra odbrane BiH za politiku i planove Danijela Bilić.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

9 FOTO GALERIJA