Vijesti

Ministar odbrane Zukan Helez primio delegaciju vojnih imama NATO zemalja

25.9.2023

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez razgovarao je 25. septembra 2023. godine sa predstavnicima imamske službe u oružanim snagama NATO zemalja, koju su činili vojni imami iz sastava Oružanih snaga Nizozemske, Ujedinjenog Kraljevstva i Kraljevine Norveške.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Ureda vojnog muftije na čelu sa vojnim muftijom Hadis ef. Pašalićem.

Ministar Helez se zahvalio delegaciji vojnih imama na posjeti Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH, naglasivši značaj duhovne skrbi u vojnom okruženju, kao i važnost razmjene iskustava po pitanju upražnjavanja vjerskih prava i sloboda u oružanim snagama zemlja članica NATO saveza i primjene istih u Oružanim snagama BiH.

Tokom sastanka gosti su upoznati sa načinom funkcioniranja jedinstvene vjerske službe u MO i OS BiH, a bilo je riječi i o dosadašnjim zajedničkim aktivnostima Ureda vojnog muftije i predstavnika imamskih službi iz oružanih snaga zemalja NATO članica.

Vojni muftija je predstavljajući gostujuću delegaciju govorio o izuzetnoj saradnji sa vojnim imamima iz prijateljskih i partnerskih zemalja, te naglasio važnost projekta održavanja Međunarodne konferencije vojnih imama svake druge godine.

Muftija Pašalić je posebno istaknuo završetak projekta pripreme i izdavanja Zbornika radova pod naslovom „Muslimani u službi mira – Muslimanske službe u oružanim snagama zapadnih zemalja“, koji je svojevrsna hrestomatija propisa i procedura o načinima organiziranja i realizacije vjerskih aktivnosti u oružanim snagama zapadnih zemalja koje imaju uspostavljenu imamsku službu.

Predmetni Zbornik radova je ujedno i priručnik o načinima realizacije duhovne skrbi i vjerskih aktivnosti u komandama i jedinicama savremenih vojski, sa posebnim naglaskom na duhovnu službu muslimana, a na pripremi ovog značajnog štiva radilo je 10 autora iz različitih zemalja, uključujući i Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH.

Gosti su se zahvalili ministru Helezu na prijemu i srdačnom dočeku i iskazali zadovoljstvo prilikom da borave u MO BiH i da ostvaruju saradnju i razmjenjuju dragocjena iskustva sa Uredom vojnog muftije u MO BiH.

Naglasili su značaj zajedničkih projekata sa predstavnicima Vjerske službe MO i OS BiH i izrazili nadu i očekivanja da će se ova saradnja nastaviti i u budućnosti na obostranu korist i zadovoljstvo.

Prema planu posjete, ova delegacija će se sastati sa ministrom za ljudska prava i izbjeglice, najvišim zvaničnicima Islamske zajednice u BiH i njenih institucija, te posjetiti neke od lokacija OS BiH, gdje će realizirati sadržajne programe u organizaciji Ureda vojnog muftije.

Promocija Zbornika radova planirana je u ponedjeljak, 25. septembra 2023. godine u Domu OS BiH sa početkom u 14.00 sati.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,
e-mail:
info@mod.gov.ba

8 FOTO GALERIJA