Vijesti

Zamjenici ministra odbrane Goganović i Galić upriličili oproštajno-nastupnu posjetu za vojne atašee Slovačke

25.9.2023

Zamjenici ministra odbrane Bosne i Hercegovine za upravljanje resursima Aleksandar Goganović i politiku i planove Slaven Galić primili su 25. septembra 2023. godine u oproštajnu posjetu vojnog atašea Slovačke Republike u BiH brigadira Milana Mindeka i novoimenovanog vojnog atašea te zemlje u BiH pukovnika Milana Skruteka.

Zamjenik ministra Goganović izrazio je zahvalnost Slovačkoj Republici na značajnoj podršci koju daje odbrambenom sistemu BiH. Također je iskazao zahvalnost Slovačkoj Republici koja je među prvim zemljama, kroz Inicijativu za izgradnju odbrambenih kapaciteta (DCB), donirala finansijska sredstva namijenjena za poboljšanje kapaciteta Oružanih snaga BiH, te značajnom doprinosu u održavanju bezbjednog i stabilnog okruženja u BiH kroz angažman pripadnika Oružanih snaga Slovačke Republike u sklopu EUFOR-ove misije „Althea“.

Zamjenici ministra Goganović i Galić su se zahvalili vojnom atašeu Mindeku na uspješnoj realizaciji bilateralne saradnje dviju zemalja i aktivnom učešću u radu Asocijacije vojno-diplomatskih predstavnika u BiH u proteklom periodu. Novoimenovanom vojnom atašeu Slovačke Republike u BiH pukovniku Milanu Skruteku zaželjeli su dobrodošlicu i puno uspjeha u budućoj profesionalnoj karijeri, te pozdravili aktivnosti na izradi godišnjeg plana bilateralne saradnje dvije zemlje za 2024. godinu.

U tom kontekstu, odlazeći vojni ataše Mindek zahvalio se na dosadašnjoj uspješnoj saradnji dvije zemlje na polju odbrane, a pukovnik Skrutek izrazio je spremnost za podrškom Bosni i Hercegovini u svim njenim namjerama, te uvjerenje da će se planovi bilateralno-odbrambene saradnje Bosne i Hercegovine i Slovačke Republike podići na još viši nivo, i na polju školovanja, kurseva i vojnih vježbi.

Sastanku su prisustvovali i pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu Saradnju Zoran Šajinović i desk oficir za saradnju sa Slovačkom Republikom gospođa Irena Leko.

Ured za odnose s javnošću

Telefon: (033) 286-680, fax: (033) 286-685,
e-mail:
info@mod.gov.ba

5 FOTO GALERIJA