Vijesti

Goganović upriličio oproštajno-nastupnu posjetu za vojne atašee Ruske Federacije

26.9.2023

Zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine za upravljanje resursima Aleksandar Goganović primio je u oproštajno-nastupnu posjetu 26. septembra 2023. godine odlazećeg vojnog atašea Ruske Federacije brigadira Sergeja Ilјnickija i novoimenovanog vojnog atašea brigadira Ilya Skrebneva.

Goganović se ovom prilikom zahvalio brigadiru Iljnickiju na njegovom profesionalnom radu u proteklom periodu i poželio uspjeh u budućoj karijeri, a brigadiru Skrebnevu poželio dobrodošlicu i iskazao uvjerenje da će u njegovom novom mandatu unaprijediti bilateralnu saradnju u području odbrane.

„Ruska Federacija je prijateljska zemlja Bosne i Hercegovine, posebno kada se uzme u obzir da je Rusija jedna od zemalja koja je garant Dejtonskog mirovnog sporazuma. Poštovanje Dejtona je imperativ i Bosna i Hercegovina se može razvijati samo ako sve strane u BiH poštuju Dejtonski mirovni sporazum“, rekao je Goganović.

Ističući ulogu EUFOR-ove i NATO misije u BiH, zamjenik Goganović je naglasio da „EUFOR ima veliki značaj u ostvarivanju sigurnog i bezbjednog okruženja u BiH“ te izrazio uvjerenje da  će se „njegova misija u BiH produžiti.“ Na kraju je dodao da je „za predstavnike Republike Srpske u institucijama BiH prihvatljiva saradnja sa NATO-om kako je to definirano Programom reformi.“

Ured za odnose s javnošću

Telefon: (033) 286-680, fax: (033) 286-685,

E-mail: info@mod.gov.ba

5 FOTO GALERIJA