Vijesti

Načelnik ZŠ OS BiH na Konferenciji načelnika štabova Američko-jadranske povelje (A5) u Skoplju

27.9.2023

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović učestvovao je na 26. Konferenciji načelnika štabova oružanih snaga zemalja članica Američko-jadranske povelje (A5), koja je održana 27. septembra 2023. godine u Skoplju, Sjevernoj Makedoniji.

Učesnici Konferencije su bili najviši predstavnici oružanih snaga zemalja članica A5, komandant Američkih snaga za Evropu, kao i komandanti nacionalnih gardi zemalja partnera iz Sjedinjenih Američkih Država i predstavnici zemalja posmatrača.

Tema Konferencije bila je „Intenzivirani informacijski rat povećao je svijest oružanih snaga članica A5 o izazovima i prilikama u novom sigurnosnom okruženju“, dok su učesnici imali priliku da razmijene mišljenja i prijedloge za daljnji nastavak saradnje u okviru ove partnerske sigurnosno-odbrambene inicijative. Naglasili su da današnji kompleksni sigurnosni izazovi traže veću saradnju svih država Povelje, kako bi se osigurala dugoročna stabilnost, sigurnost i napredak ne samo regije, već i cijele Evrope.

Osim generalpukovnika Senada Mašovića, koji predvodi delegaciju Oružanih snaga BiH, na Konferenciji su učestvovali i šef kabineta NZŠ OS BiH brigadir Dževad Aščić, glavni podoficir ZŠ OS BiH zastavnik I klase Mario Bagarić, iz Uprave za politiku i planove ZŠ OS BiH major Bajo Rogan, kao i vojni ataše SAD-a u BiH brigadir Eric Adams.

Konferencija je završena potpisivanjem Zajedničke izjave, u kojoj je potvrđena želja za jačanjem zajedničke saradnje oružanih snaga u regionu.Na marginama konferencije Američko-jadranske povelje (A5), general Mašović se sastao sa generalom Christopherom Cavolijem, komandantom Američkih snaga za Evropu, ujedno i vrhovnim komandantom NATO snaga u Evropi.

Tokom sastanka, sagovornici su razgovarali o bilateralnoj saradnji između Oružanih snaga BiH i Oružanih snaga SAD-a, te su imali priliku da razmjene mišljenja i stavove o aktuelnim sigurnosnim i drugim izazovima s kojima se susreće današnji svijet, ali i u velikoj mjeri Bosna i Hercegovina i njene oružane snage. Zajednički je istaknuta potreba i spremnost daljnjeg jačanja bilateralne saradnje OS BiH i OS SAD-a, kao i multilateralne saradnje sa NATO-om.

General Cavoli je iskazao spremnost za nastavkom pružanja potrebne podrške Oružanim snagama BiH, kao i jasnu posvećenost SAD-a za održavanje sigurnosti i mira u BiH i podršku jačanju sveukupnih kapaciteta Oružanih snaga BiH.


Info - Ured za podršku načelnika ZŠ

6 FOTO GALERIJA