Vijesti

Ministar odbrane BiH Helez primio ministra odbrane Republike Hrvatske Nj.E. Banožića

28.9.2023

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, sa zamjenicima ministra Slavenom Galićem i Aleksandrom Goganovićem te zamjenikom načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH za operacije generalmajorom Ivicom Jerkićem, u četvrtak, 28. septembra 2023. godine, u službenu je posjetu primio ministra odbrane Republike Hrvatske Nj.E. Marija Banožića.

Video-prilog: https://www.youtube.com/watch?v=KsUVGmmIjvk

Ovom prilikom ministri Helez i Banožić potpisali su tehnički sporazum o unapređenju daljnje saradnje Ministarstva odbrane BiH i Ministarstva odbrane Republike Hrvatske na polju obrazovanja vojnih i civilnih kadrova. Kako je istaknuto, time se realizira obostrano prihvaćena obaveza sa zajedničke sjednice Vlade RH i Vijeća ministra BiH održane sredinom juna ove godine.

Glavna tema sastanka bila је bilateralna vojna saradnja dvije zemlje, koja je u razgovorima obostrano ocijenjena izvrsnom. Posebno je naglašeno da je data saglasnost šefu Vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u za potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između ministarstava odbrane BiH i RH i Vrhovne komande savezničkih snaga za Evropu (SHAPE) o realizaciji razmjene podataka o situaciji u zračnom prostoru (ASDE). Time će Republika Hrvatska sa Bosnom i Hercegovinom dijeliti vojnu sliku u zračnom prostoru, što će biti inicijalni korak u budućoj integraciji sistema nadzora i zaštite zračnog prostora BiH u jedinstveni euroatlantski sistem.

Ministar Helez je istakao veliki značaj vojnog školovanja kadeta i pripadnika Oružanih snaga BiH na Hrvatskom vojnom učilištu (HVU) u Zagrebu te zahvalio ministru Banožiću na toj vrsti podrške. Na HVU se školovao značajan broj kadeta i profesionalnih vojnih lica iz BiH, a trenutno se školuje još 18 kadeta i sedam profesionalnih vojnih lica. On je posebno zahvalio Hrvatskoj na međusobnoj saradnji i pomoći u situacijama prirodnih katastrofa i velikih požara. Naglasio je da je podrška RH uvijek glasna po pitanju članstva BiH u NATO-u i EU. Zahvalio je i na podršci Hrvatske pri usaglašavanju NATO-ovog paketa pomoći za izgradnju odbrambenih kapaciteta BiH (DCB), te dodao da bi svaka pomoć Hrvatske daljnjem opremanju OS BiH bila dobrodošla.  

„Bilateralna vojna saradnja je intenzivna i odvija se na svim nivoima– od taktičke do strateške“, rekao je ministar Helez. „Cijeneći naše vanjskopolitičke ciljeve u procesu euroatlantskih integracija, i činjenicu da je Republika Hrvatska članica i Evropske unije i NATO-a, te da pripadamo jedinstvenom geopolitičkom prostoru, koji dijeli iste ili vrlo slične sigurnosne prijetnje, rizike i izazove, djelotvorna i kontinuirana saradnja u oblasti odbrane i sigurnosti jedini je pravi odgovor na te izazove i put za ostvarenje naših partikularnih i zajedničkih strateških ciljeva.“  


Ministar Helez se posebno zahvalio Banožiću na činjenici da se prema BiH ponaša državnički te ne dolazi u našu zemlju „polunajavljeno“, kao što to čine neki drugi političari iz regije.

Ministar Banožić je istakao da Hrvatska podržava cjelovitost Bosne i Hercegovine, kao i legitimno političko predstavljanje Hrvata u BiH te osudio svake secesionističke ideje vezane za BiH. On je naglasio da će Hrvatska nastavljati snažno podržavati BiH na njenom putu ka punopravnom članstvu u NATO-u i Europskoj uniji, ali pomagati i daljnji razvoj interoperabilnosti i operativnih sposobnosti OS BiH.

Zamjenik ministra odbrane BiH za politiku i planove Galić, također je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa RH te zatražio mogućnost daljnje podrške u projektima deminiranja, ali i u povećanju kvota za kadrove iz BiH na Ratnoj školi Republike Hrvatske.

Zamjenik ministra odbrane BiH za upravljanje resursima Goganović konstatirao je kako je saradnja sa Hrvatskom dobra te da ju treba nastaviti, kao i takvu saradnju sa Srbijom, jer to doprinosi razvoju međusobnih odnosa te miru i stabilnosti. Istakao je da je evropski put važan za budućnost BiH te zahvalio što Hrvatska daje podršku tome.

Svi su se sagovornici složili da je za mir i stabilnost važno nastaviti mandat EUFOR-a u BiH, a ministar Helez je zamolio kolegu Banožića da podrži nastojanja da se EUFOR dalje vojno ojača. Na sastanku je konstatirano i da je međusobna saradnja važna i u suočavanju sa izazovima koje za regiju donosi oružani sukob u Ukrajini, kao i u suočavanju sa različitim hibridnim i kibernetičkim prijetnjama.     

U razgovoru su učestvovali i ambasador RH u BiH Nj.E. Ivan Sabolić, zamjenik načelnika Generalštaba OS RH generalpukovnik Siniša Jurković, pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, načelnik Sektora za međunarodnu sigurnost i odbrambenu saradnju MORH-a Igor Gabrić, šefovi kabineta ministra odbrane i oba zamjenika ministra odbrane BiH i ostali saradnici.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,
e-mail: info@mod.gov.ba

15 FOTO GALERIJA