Vijesti

Ministar Helez na svečanoj promociji kadeta u R. Austriji: Ponosan sam na naše oficire

29.9.2023

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez prisustvovao je, 29. septembra 2023. godine na Terezijanskoj vojnoj akademiji, svečanoj ceremoniji promocije kadeta, među kojima se nalazi i troje kadeta iz Bosne i Hercegovine.

Ministar Helez je prigodnim riječima izrazio zadovoljstvo povodom završetka školovanja još jedne generacije Terezijanske vojne akademije.

„Imam izuzetnu čast i zadovoljstvo danas prisustvovati ceremoniji završetka školovanja još jedne generacije Terezijanske vojne akademije, pogotovo što danas tri kadeta iz Bosne i Hercegovine uspješno završavaju svoje školovanje na ovoj prestižnoj akademiji i postaju potporučnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.“ Naglasio je i da je školovanje na ovoj prestižnoj vojnoj obrazovnoj instituciji veoma zahtjevno i teško.

„Vama i vašim porodicama čestitam na ovom postignuću, a kadetima koji se nalaze na školovanju želim da se ugledaju na svoje starije kolege i da ulože maksimalne napore da postignu tražene standarde da bi jednog dana i oni doživjeli ovakve radosne i svečane trenutke“, poručio je ministar Helez.

Na kraju, ministar Helez se zahvalio Ministarstvu odbrane Republike Austrije i Terezijanskoj vojnoj akademiji što su prepoznali potrebe sistema odbrane Bosne i Hercegovine i omogućili kadetima iz Bosne i Hercegovine da se školuju i obrazuju za obavljanje oficirskih dužnosti uz nadu da će se ova saradnja nastaviti i u budućnosti.

Ceremoniji su prisustvovali su ministrica odbrane R. Austrije Klaudia Tanner i komandant Terezijanske vojne akademije generalmajor Karl Pronhagl, a u delegaciji Ministarstva odbrane BiH, pored ministra Heleza, pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, šef Kabineta ministra odbrane Salko Beba i vojni ataše BiH u Austriji i savjetnik u Misiji BiH pri OSCE-u brigadir Edin Bajramović, te ostale zvanice i gosti.

Ured za odnose s javnošću

Telefon: (033) 286-680, fax: (033) 286-685,

E-mail: info@mod.gov.ba

14 FOTO GALERIJA