Vijesti

Ministar odbrane BiH Helez održao svečani prijem za pripadnike jedinice privremenog sastava koji su pomagali u saniranju posljedica poplava u Sloveniji

2.10.2023

U znak priznanja za odlično obavljen humani posao sanacija posljedica katastrofalnih poplava u Republici Sloveniji, ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, u ponedjeljak, 2. oktobra 2023. godine, upriličio je svečani prijem za pripadnike inžinjerijske jedinice privremenog sastava OS BiH.

Prijemu u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu prisustvovali su i ambasador Republike Slovenije u BiH Nj.E. Damijan Sedar, načelnik Zajedničkog štaba  OS BiH generalpukovnik Senad Mašović sa zamjenikom za upravljanje resursima generalmajorom Gojkom Kneževićem i ostalim generalima OS BiH i zvaničnicima MO BiH.

Svim pripadnicima OS BiH, koji su učestvovali u humanitarnoj misiji u Republici Sloveniji, ministar Helez uputio je iskrene čestitke na njihovoj spremnosti i profesionalizmu. Istakao je da je sretan i ponosan što su građanima Slovenije ostavili najbolji utisak o svojoj domovini Bosni i Hercegovini.

„Vašu misiju ste obavili na ponos svih nas u domovini. Novčane nagrade i pohvale više su simboličan čin zahvalnosti što ste Oružane snage BiH i čitavu svoju zemlju predstavili na najbolji mogući način, čime se svi možemo ponositi“, rekao je ministar Helez.

Načelnik ZŠ OS BiH general Mašović je, čestitajući pripadnicima ove jedinice kojom je komandovao poručnik Nemanja Avram, istakao kako se još jednom pokazalo da su pripadnici OS BiH najbolji ambasadori svoje zemlje. Naglasio je da su uspostavili primjeran odnos sa lokalnim stanovništvom, starali se za njihove potrebe na terenu, ali i na najbolji način iskoristili tehniku koju su imali na raspolaganju.

Izričući još jednom zahvalnost za iskazanu pomoć, slovenski ambasador Sedar istakao je da „onaj koji pomaže odmah, pomaže dva puta.“

„Slovenija i BiH nikad nisu imale neka posebna otvorena pitanja i oduvijek imamo dobrе odnose. Ali ovo što ste vi napravili sa ovom jedinicom značajno će unaprijediti taj naš odnos. Učinili ste ne samo da se nazivamo prijateljima, nego, mogu slobodno reći i – braćom. Nadam se da se zbog istog razloga nikada nećete morati vratiti u Sloveniji, a naša vrata će za vas uvijek za bilo šta biti otvorena“, zaključio je ambasador Sedar, napominjući da je jedinica OS BiH ocijenjena kao najproduktivnija na terenu.

Nakon katastrofalnih poplava koje su pogodile Sloveniju, putem Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu, Slovenija je uputila zahtjev za pružanje međunarodne pomoći. U skladu sa mogućnostima, pripremljena je i poslana Jedinica privremenog sastava OS BiH od deset pripadnika inžinjerijskog bataljona sa potrebnom mehanizacijom, koja je od 14. augusta do 8. septembra 2023. godine pomagala civilnom stanovništvu ugroženom u općini Preljevo, u Koruškoj gori, na sjeveroistoku Republike Slovenije. 

U znak zahvalnosti za pomoć, ministar odbrane R. Slovenije je uputio službenu diplomatsku notu u kojoj zahvaljuje ministru odbrane BiH na brzoj reakciji i angažmanu u otklanjanju posljedica poplava.

Ured za odnose s javnošću

Tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,
e-mail: info@mod.gov.ba

9 FOTO GALERIJA